Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners willen zelf buurthuis kopen: "Ik hoop dat De Eester op 1 januari van ons is"

1 mei 2022, 12.00 uur · Aangepast 1 mei 2022, 13.12 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Buurthuis de Eester wordt door woonstichting Lieven de Key in de verkoop gezet. Het buurthuis zit sinds zes jaar in het Oostelijk Havengebied en is populair onder buurtbewoners. Om de verkoop van de ruimte aan investeerders tegen te gaan, willen zij daarom het buurthuis zelf gaan kopen.  

Woonstichting Lieven de Key wil met het geld van de verkoop van de Eester nieuwe woningen bouwen. Maar het buurthuis wil dit voorkomen. "Wij hebben eerst flink geprotesteerd naar de Key, van hoe kunnen jullie nou een buurtruimte, die zo belangrijk is voor de buurt, gaan verkopen?'', laat initiatiefnemer Meta de Vries weten. 

De bewoners hopen dat het buurthuis niet in handen van een investeerder valt. Met behulp van zoveel mogelijk buurtgenoten hoopt de Eester 450.000 euro op te halen. "Het is van, voor en door de buurt. Wat is er dan mooier als wij ook met de buurt deze ruimte zouden kunnen kopen", aldus De Vries.

Toneelstuk 

Roeland is een van de buurtbewoners die vindt dat de Eester moet blijven bestaan. Hij kwam met het idee om een toneelstuk te regisseren en kon een half jaar later beginnen met repeteren. "Dat is voor mij waarom het hier moet bestaan. Je loopt langs met een idee en het wordt gewoon gedaan." 
Quote

"Je loopt langs met een idee en het wordt gewoon gedaan"

Roeland - buurtbewoner

Spaargeld

Uit een buurtenquête bleek dat een paar honderd mensen Eester-obligaties willen kopen. Zo'n obligatie kost 250 euro per stuk. "Ik heb naar mijn spaargeld gekeken en dat levert geen bal op. Dan kan ik het net zo goed hierin investeren'', laat Roeland weten. Ook een andere bezoeker laat weten te willen investeren: "De 15e krijg ik mijn salaris plus vakantiegeld, dan ga ik er wel twee kopen."

Lieven de Key

In een reactie laat woonstichting Lieven de Key het volgende weten: "In 2020 hebben we de ruimte aangeboden aan de huurder. De Eester had daar destijds niet direct de middelen voor. We hebben daarom aangeboden de verkoop aan een derde partij met drie jaar uit te stellen, zodat het buurthuis de gelegenheid heeft om een koper te vinden of de middelen op een andere manier bijeen te brengen. We hebben er vertrouwen in dat we er samen uitkomen." 

De bewoners hopen op 1 oktober het complete bedrag bij elkaar verzameld te hebben en dan over te gaan tot aankoop. "Dan hoop ik dat op 1 januari 2023 de Eester van ons is", zegt De Vries. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938