Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

80-jarige man opgelicht met babbeltruc: "Hij voelt zich ellendig en schaamt zich"

15 mei 2022, 13.00 uur · Aangepast 23 mei 2022, 18.26 uur · Door AT5

UPDATE 20 MEI: naar aanleiding van de uitzending van Bureau 020 van 15 mei zijn er tips binnengekomen waar het onderzoeksteam van de politie mee verder kan. De oorspronkelijke video is daarom offline gehaald.

In februari van dit jaar wordt een 80-jarige man opgelicht met een babbeltruc. De verdachte heeft daarna vermoedelijk met de gestolen pas op meerdere plekken betaald voor een groot bedrag. Het 80-jarige slachtoffer wordt op 17 februari gebeld door een zogenaamde medewerkster van het fraudeteam van zijn bank. Ze zou voorkomen hebben dat er veel geld van zijn rekening is afgeschreven.

De man moet een identificatiecheck doen, zo zegt ze. Dat houdt in dat hij zijn pincode moet inspreken na een pieptoon. Het slachtoffer vertrouwt de vrouw en dus doet hij wat ze vraagt. Nadat het slachtoffer zijn pincode heeft ingesproken, zegt de zogenaamde medewerkster dat er een man langskomt om een virus op zijn modem te bekijken. 

Quote

"Maak je zoiets mee? Schaam je alsjeblieft niet en kom naar de politie"

Marijke Stor, politie Amsterdam

Even later staat er inderdaad een man bij het slachtoffer voor de deur. Hij gaat naar binnen en maakt daar foto's van het modem. Ook geeft hij aan dat er iets mis is met de bankpas van het slachtoffer. De man neemt daarom de pas mee en geeft aan deze te gaan vernietigen. De volgende ochtend blijkt al snel dat het slachtoffer is opgelicht. Er is namelijk op verschillende locaties met zijn bankpas betaald en zo is er een groot bedrag van zijn rekening afgeschreven. 

"Dit slachtoffer voelde zich enorm ellendig en was even tot niets in staat toen hij erachter kwam dat hij was opgelicht", zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam. "Ook schaamde hij zich flink en we merken dat slachtoffers van oplichting vaker dit soort gevoelens hebben. Maar maak je zoiets mee? Schaam je alsjeblieft niet en kom naar de politie."

Heeft u informatie voor de politie?
Bel dan met de opsporingstiplijn: 0800 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Klik hier om andere zaken uit Bureau 020 terug te kijken.