Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honderden miljoenen voor ontwikkeling wetenschapscampussen

17 mei 2022, 21.41 uur · Door AT5/NH Amsterdam

In de komende tien jaar moet er 300 tot 400 miljoen euro worden geïnvesteerd voor de ontwikkeling van de wetenschapscampussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). Dat geld wordt opgehoest door een investeringssgroep waar de VU zich sinds kort ook bij aangesloten heeft.

Door het samenbrengen van onderzoek, onderwijs, talent en ondernemerschap onder één dak door middel van specialistisch ingerichte werkomgevingen zijn deze Innovation Centers optimale locaties voor kennisuitwisseling en co-creatie van wetenschappelijke kennis. 

UvA, Rabobank, de gemeente en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeren al meer dan 30 jaar samen in innovatieve bedrijfsgebouwen op Science Park in de Watergraafsmeer. Hiervoor richtten ze het vastgoedbedrijf Matrix op. Dit bedrijf heeft nu zes innovatiecentra op Science Park waar bij elkaar meer dan honderd wetenschappelijke bedrijven zijn gevestigd.

In het najaar zal een zevende centrum de deuren openen op Science Park, dat Matrix One gaat heten. Het wordt een ontmoetingsplek voor bedrijven, wetenschappers en jong talent met een focus op duurzame innovatie.

VU nu ook partner

De VU is nu dus ook lid geworden vastgoedbedrijf Matrix. Reden is dat ze de op campus Kenniskwartier Zuidas een eigen innovatiecentrum willen ontwikkelen, voor onder meer start ups in medische technologie. "De toetreding van de VU als partner biedt een uitgelezen kans om de bewezen succesformule van Matrix als katalysator van kennisgedreven innovatie, ook buiten Science Park uit te rollen", zegt Ivo Sweep, directeur van Matrix.

Matrix hoopt dat er in 2032 twaalf van dit soort innovatiecentra zijn gebouwd op minimaal vier verschillende wetenschappelijke campussen in de stad. Het centrum op de VU-campus moet medio 2025 zijn deuren openen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938