Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eerste post-corona eindexamenleerlingen klaar: "Extra niveau van stress"

24 mei 2022, 13.00 uur · Door Tamar Terpstra & Uma Kagenaar

De eindexamens zitten er al weer bijna op. Er staan nog enkele vakken op de planning, maar veel scholieren hebben hun laatste toets ingeleverd. Het was extra spannend dit jaar, want de meeste leerlingen hebben een achterstand opgelopen door twee jaar corona-onderwijs. Net als vorig jaar zijn er wel versoepelingen van de examenregels en die geven de studenten goede moed op slagen. 

De huidige eindexamenleerlingen hebben voorafgaand aan de examens twee jaar corona-onderwijs gehad. Bij velen heeft dit gezorgd voor een leerachterstand, en dat maakt de eindexamens extra stressvol dit jaar. Een leerling vertelt: "Sommige zaten echt te trillen van de zenuwen. Ik denk wel dat er een soort van extra niveau van stress achter zit."

Quote

"Dit is misschien wel de categorie leerlingen die het wat corona betreft het meest lastig hebben gehad."

Rector Luc Hilkens, ST. Nicolaaslyceum

Rector Luc Hilkens van het St. Nicolaaslyceum herkent zich in dit beeld: "Het is natuurlijk wel spannend want deze leerlingen hebben nu twee jaar lang aangepast onderwijs moeten krijgen. Dus dit is misschien wel de categorie leerlingen die het wat corona betreft het meest lastig hebben gehad."

Compensatie

Net als de eindexamens van vorig jaar, zijn er dit jaar weer speciale compensatieregelingen. Zo krijgen de leerlingen een extra herkansing en is er de mogelijkheid om de examens te spreiden over twee tijdvakken. Ook mogen scholieren een vak geheel wegstrepen van hun cijferlijst, met uitzondering van kernvakken als wiskunde en Nederlands.

Rector Hilkens verwacht dat de versoepelingen ruim voldoende zijn om de studenten te compenseren. Hij vermoedt: "Ik denk dat dat ook heel positief zal werken op het uiteindelijk aantal leerlingen die een diploma zal halen."

Quote

"Voor mijn oefenexamen had ik een 2.5 dus zonder de regeling zou ik sowieso zakken"

Leerling vwo

Ook de leerlingen zijn erg blij met de versoepelingen, en hebben de compensatie naar eigen zeggen broodnodig:  "Ik denk dat ik zonder het wegstrepen wel een serieus groot probleem had gehad", aldus een leerling die net zijn Duits examen heeft ingeleverd, hij legt uit: "Voor mijn oefenexamen had ik een 2.5, dus ik denk dat ik sowieso zou zakken zonder de regeling."

Uitslag

Of scholieren ondanks compensatie het dit jaar toch extra moeilijk hebben gehad, blijft nog even spannend. Pas op 9 juni krijgen leerlingen de uitslag. Net als de rector hebben de leerlingen vertrouwen in een goede afloop want de plannen zijn gemaakt en de examenreisjes geboekt.

De een gaat naar Valencia, de ander naar het beruchte El Arenal op Mallorca. Wat de leerlingen daar gaan allemaal van plan zijn? "Alleen maar feesten en alles doen wat god verboden heeft", antwoordt er een van hen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938