Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mogelijk jarenlang geen Eurostar naar Londen vanuit Amsterdam Centraal door verbouwing

9 juni 2022, 15.31 uur · Aangepast 9 juni 2022, 18.00 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Door de grote verbouwing op Amsterdam Centraal is het goed mogelijk dat er jarenlang geen Eurostartrein vanaf CS naar Londen rijdt. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

Op het perron waar de Eurostar aankomt en vertrekt, staat nu een lounge met security en paspoortcontrole, maar daarvoor zou door de verbouwing vanaf begin 2024 geen ruimte meer zijn. Een alternatieve lounge en afgezonderde loopstroom naar de treinen is niet zomaar voor handen, aldus de staatssecretaris.

Albert Koch

'Onacceptabel'

Dat er daardoor jarenlang geen Eurostar vanuit Amsterdam zou vertrekken, noemt Heijnen 'onacceptabel.' "De Eurostar is belangrijk voor de internationale treinreiziger en specifiek bij de transitie van vliegtuig naar trein op de kortere afstand", schrijft ze in de brief.

Heijnen zegt NS en ProRail te hebben gevraagd "alles op alles te zetten om de problematiek rond de Eurostar tijdens de verbouwing van Amsterdam Centraal op te lossen".

Tijdelijke terminal

ProRail laat in een reactie weten dat het op dit moment op zoek is naar een plek waar een tijdelijke terminal kan staan: "Wij vinden de Eurostar ontzettend belangrijk. Het is een heel goede verbinding waar veel gebruik van wordt gemaakt."

Na de zomer hoopt ProRail de nieuwe vertreklocatie van de Eurostar bekend te maken. De aanwijzing daarvan gaat aan de hand van onderzoek dat op dit moment nog loopt. Het moet uitwijzen of het mogelijk is om voor de verbouwing een tijdelijke terminal klaar te hebben staan. Volgens ProRail is het 'de ambitie' dat de tijdelijke terminal op Centraal Station komt te staan.

Op de langetermijn is het de bedoeling dat de Eurostar, net als het andere internationale treinvervoer, naar Station Zuid te verplaatsen. De komende jaren moet dat station uitgebreid worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938