Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amateurvoetbalclubs hebben moeite om teams te vullen: "Mensen hebben andere hobby's"

13 juni 2022, 07.05 uur · Aangepast 13 juni 2022, 07.55 uur · Door Simone Langejan & Esperanza Visser

Sinds de coronamaatregelen zijn verdwenen kunnen amateurvoetbalclubs weer volop voetballen. Toch komt het steeds vaker voor dat er niet genoeg spelers zijn om een team rond te krijgen. Dit blijkt zelfs een flinke uitdaging te zijn.

"Ik heb twee zonen en die zijn na een jaar gestopt met hun vriendenteam", vertelt een vrouw langs de lijn bij club T.O.G.. "Eerst mochten ze met acht man trainen, toen met vier en toen maar een uurtje spelen. Het werd steeds erger. Ze zijn overgestapt naar de sportschool en sporten daar nu samen." 

Ook bij club AFC hebben ze moeite met het aantal spelers. Zo stond zondagochtend een team klaar om te spelen. Maar die wedstrijd ging niet door, vertelt één van hen. "De tegenstander had niet genoeg man, dus dat ging niet door helaas. Nu gaan we maar trainen." 

Quote

"Jongere spelers willen de verloren tijd goedmaken en zeggen dan makkelijker een wedstrijd af"

voetbalspeler bij afc

Nieuwe hobby's

AFC-voorzitter Ad Westerhof ziet dat er meer afmeldingen zijn van leden. "Met name bij ouderen. Die hadden misschien wel eerder willen stoppen. Corona bleek een goed moment. In die tijd hebben ze andere hobby's gevonden."

Maar ook de jongere spelers zijn druk met inhalen van hun sociale leven. "Er zijn weer festivals en feestjes. Dingen gaan weer door nadat het bijna twee jaar heeft stilgelegen", vertelt één speler. "Jongere spelers willen de verloren tijd goedmaken en zeggen dan makkelijker een wedstrijd af", vult hij aan. 

Een andere speler denkt zelfs aan stoppen. "Ik kom tijd tekort nu alles weer open is. Ik heb tijd nodig voor mijn studie, vrienden en muziek." 

Creatieve oplossingen

Toch zien de clubs wel oplossingen voor dit probleem. Bijvoorbeeld door mee te doen met de tegenpartij, zegt Ad. "Reservespelers krijgen een ander shirt en voetballen dan mee met de tegenpartij."  T.O.G.-voorzitter Pelle Aardewerk noemt het spelen in zeventallen. "Dit wordt steeds populairder en is een mooie oplossing als er niet genoeg mensen zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938