Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Songfestivalwinnaar Kalush Orchestra brengt Museumplein in vervoering tijdens benefietconcert

22 juni 2022, 15.40 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Op het Museumplein vond gisteravond het benefietconcert Embrace Ukraine - #StrivingTogether plaats. Diverse songfestivalartiesten gaven een optreden. Zo deden de Oekraïense songfestivalwinnaars Kalush Orchestra hun nummer Stefania en trad ook de Nederlandse S10 op. 

Naast veel Oekraïners waren er ook bezoekers van andere nationaliteiten. "Het doet me veel dat de helft van de mensen hier niet eens Oekraïners zijn", vertelt een bezoeker. "Het is supergoed om te zien dat alle Oekraïners hierheen komen, maar ook dat er veel andere mensen met ons zijn."

Quote

"We voelen ons deel van de grote Europese familie"

oekraïense bezoeker concert

De Oekraïense organisator 1+1 Media wil met het evenement aandacht vragen voor de wens van Oekraïne om lid te worden van de Europese Unie. Daarnaast wordt via het platform United24 geld opgehaald voor medische apparatuur voor de behandeling van de slachtoffers van de oorlog met Rusland.

Over de toetreding van Oekraïne tot de EU zijn de meningen op het Museumplein verdeeld: "Ze horen erbij. Ze vechten voor democratie en eigenlijk ook voor onze vrijheid." Een andere bezoeker is terughoudender: "Ik vind dat ze aan een flink aantal voorwaarden moeten voldoen. Nu kan het dus nog niet maar in de toekomst zeker." Een bezoeker uit Oekraïne heeft al het gevoel dat ze bij de EU horen: "We voelen ons deel van de grote Europese familie. Het ligt in de nabije toekomst hoop ik."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938