Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vernielde regenboogvlag blijft wapperen: "We laten hem hangen als statement"

30 juni 2022, 12.56 uur · Aangepast 30 juni 2022, 15.15 uur · Door Michiel Klaassen

De vlag hangt er enigszins treurig bij, aan de gevel van het huis van Bibi Raven in de Staatsliedenbuurt. Keer op keer vond ze de vlag beschadigd en aan stukken gescheurd terug. Maar haar gezin denkt er niet over hem weg te halen. "Iedereen moet weten dat dit continu aan de gang is."

Het is begin 2020 als Bibi Raven een regenboogvlag bestelt. "Ik las veel berichten dat homo's in Amsterdam in elkaar werden geslagen. Er zijn gewoon steeds meer signalen dat Amsterdam niet meer de stad is die het vroeger was." Daarom hing ze de regenboogvlag uit. "Om duidelijk te maken: we zijn er nog voor jullie."

Bibi's regenboogvlag in 2020 - Bibi Raven

Koningsdag

De eerste reacties zijn positief. "Kinderen uit de buurt kwamen aanbellen om te vragen waar die vlag voor stond", vertelt Raven. Keer op keer leggen ze het uit: de vlag, de boodschap en wat dat betekent. "Als er ook maar ééntje tussenzit die niet zichzelf durft te zijn, dan is het goed te weten dat er steun voor je is. We vonden het belangrijk om dat uit te leggen."

Een jaar later, op Koningsdag, is het voor de eerste keer raak. "We werden wakker van het lawaai. Toen we naar buiten renden, zagen we dat de hele vlag en vlaggenstok weg waren." Raven bestelde direct een nieuwe, en liet ook een camera bezorgen. "Maar die hebben we nooit opgehangen, dat voelde gewoon raar. We hebben dus gewoon die nieuwe vlag opgehangen en we zouden wel zien hoe het zou gaan."

In 2022, weer op Koningsdag, gaat het opnieuw mis. "Ik denk omdat er dan ook veel jongeren uit andere buurten hier komen. De vlag is toen van de stok getrokken, maar hij lag nog op de grond. We hebben het toen met ductape gerepareerd."

Steun

En dat terwijl een buurman nog een nieuwe vlag bij Raven had bezorgd. "Superlief inderdaad, met een briefje erbij. Mensen die hier langslopen hadden dus gezien dat onze vlag er niet meer hing, het is goed te weten dat zo'n statement dus gezien wordt."

Het briefje met de vlag van de buurman - Bibi Raven

Maar Raven kiest dus voor de gescheurde vlag. "Het ziet er niet uit natuurlijk, met die grijze tape. Vrienden van ons wezen erop dat er ook regenboogtape te koop is, maar weet je: dit zijn gewoon battle scars, die moeten goed zichtbaar zijn." 

De gehavende regenboogvlag na Koningsdag dit jaar - Bibi Raven

Op donderdagochtend vertrekt Raven's zoontje voor school. Hij ziet het direct: "Mama, de vlag is weer stuk." De vernielers zijn dit keer flink tekeer gegaan, vertelt Raven: "We zagen dat er allemaal stukken vanaf waren gescheurd. Hij hangt er steeds zieliger bij. Maar iedereen moet dit zien, iedereen moet dit weten dat dit continu aan de gang is." Vanavond is ze van plan de vlag opnieuw te repareren.

Griezelig is het wel, geeft Raven toe. "Het voelt onveilig voor ons. Maar ik weet niet of er veel is dat ik er tegen kan doen. Dus ik blijf hem gewoon repareren en ophangen. Tot er helemaal niets meer van over is." En dan? "Dan hang ik een nieuwe vlag op."

Bibi's regenboogvlag werd 30 juni voor de zoveelste keer vernield - Bibi Raven

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938