Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitspraak in zaak moord op Peter R. de Vries uitgesteld tot na de zomer

11 juli 2022, 13.15 uur · Aangepast 11 juli 2022, 15.10 uur · Door AT5

De rechtszaak rondom de moord op Peter R. de Vries moet over. Dat laat de rechtbank weten nu er nieuwe informatie over de zaak is bekendgemaakt. Het betekent dat er donderdag geen uitspraak komt tegen verdachten Kamil E. en Delano G.
RTL/Tom Cornelissen

Vorige week woensdag werd bekend dat de zaak heropend zou worden omdat er nieuwe informatie vrij was gekomen uit onderzoek van het OM. Verschillende media meldden dat een getuige de vermeende uitvoerders van de moord, Delano G. en Kamil E., heeft gekoppeld aan de groep rond Ridouan Taghi. Volgens de rechtbank is het onderzoek daarmee 'niet volledig.' Het OM en de advocaten van de verdachten moeten nog op de nieuwe informatie reageren. Die hebben dat vandaag tijdens een extra ingelaste zitting kunnen doen.

Zelf vindt het OM dat de stukken geen nieuwe inzichten geven in de zaak. Om de rechtbank en de verdediging niet "onwetend te laten", besloot justitie de stukken toch toe te voegen. Voor het geval zij het wel relevante informatie vinden, zo redeneert de officier van justitie.

'Cruciale informatie'

In het geval van de verdediging van Kamil E., blijkt dat inderdaad zo te zijn. Advocaat Ayse Cimen vindt dat de informatie wel degelijk meegenomen moet worden. Omdat uit de informatie zou zijn gebleken dat E. vermoord zou worden als hij niet meewerkte aan de liquidatie, zijn de verklaringen volgens haar cruciaal voor het verschil tussen een levenslange en tijdelijke celstraf. Cimen wil dat de uitspraak, die op 14 juli gepland staat, wordt verplaatst tot na de zomer.

Als het aan de verdediging van Delano G. ligt, had de uitspraak gewoon op de geplande datum door kunnen gaan. Omdat G. niet in de stukken genoemd wordt, hoefde de uitspraak wat Van der Horst betreft niet uitgesteld te worden. 

De rechtbank heeft dat dus wel besloten. Volgens de rechter kan de informatie in beide gevallen invloed hebben op het strafeis. De rechtbank laat weten dat er tegen het einde van oktober een nieuwe regiezitting moet gaan plaatsvinden. Voor die tijd zal er ook weer een pro-formazitting zijn.

AT5

"We wilden niet achteraf het verwijt krijgen dat we stukken hebben onthouden", zegt persofficier Justine Asbroek over het besluit om, een week voor de geplande uitspraak, met nieuwe informatie te komen. "We vinden het belangrijk dat iedereen van deze stukken kennis kan nemen."

Of de stukken iets zeggen over de betrokkenheid van crimineel Ridouan Taghi bij de moord, wil het OM niets zeggen: "Maar we hebben van meet af aan gezegd dat deze zaak verbonden is met het werk van Peter R. de Vries als vertrouwenspersoon van Nabil B. We denken inderdaad dat dit met deze verklaringen verder zal worden ondersteund", aldus de persofficier.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938