Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel tweedejaars internationale studenten dreigen ook dakloos te worden: "Voel me verraden en misleid"

30 juli 2022, 07.45 uur · Aangepast 1 augustus 2022, 16.26 uur · Door Jeroen Langenhof

Net als voor internationale studenten die in september met een opleiding beginnen, is het ook voor naar schatting zo'n achthonderd tweede- en derdejaars studerenden alle hens aan dek in de zoektocht naar een nieuwe woonruimte. Kon deze groep tijdens een eerste studiejaar nog rekenen op woonruimte omdat deze door onderwijsinstellingen werd verschaft, per 15 augustus zijn ze op zichzelf aangewezen voor onderdak. 

Eén van hen is de uit Frankrijk afkomstige Vincent Mesrine die politicologie studeert aan de VU en net zijn tweede jaar heeft afgerond. Hij moet 15 augustus zijn huidige studiootje in Noord verlaten, maar een alternatief heeft 'ie nog niet. "Ik heb daar wel stress over", aldus de student. "Die datum komt steeds dichterbij."

Ook de uit Zweedse Jasmine Arvidsson die psychologie studeert, is de klos. "Ik heb wel twintig bezichtigingen gedaan. Samen met een vriend ben ik tientallen verhuurbureaus binnengewandeld om te vragen of ze iets hebben." Ondanks alle inspanningen staan beiden nog met lege handen. 

'Universiteiten niet duidelijk over wooncrisis'

Volgens studentenvakbond Asva zijn de universiteiten te lang bezig geweest internationale studenten te werven zonder daarbij nadrukkelijk de heersende problemen op de woningmarkt te benoemen. "Er is lang slecht gecommuniceerd over de wooncrisis", aldus Job Vermaas van studentenvakbond ASVA. "De UvA wordt daar steeds beter in maar er is nog een lange weg te gaan. Want eigenlijk moet je gewoon zeggen: als jij op 1 juli nog geen kamer hebt, dan ga je er ook geen krijgen."

Quote

"Het voelt als een mes in de rug"

vincent mesrine, internationaal student politicologie

Zowel Jasmine als Vincent claimen van tevoren geen waarschuwingen te hebben gekregen van hun universiteit over deze nijpende woonmarkt. "Toen ik me inschreef, kreeg ik geen enkel signaal hierover", aldus de Zweedse. "Het is niet dat ze vroegen: 'weet je zeker dat je dit wilt met de huidige wooncrisis?"

Vincent voelt zich zelfs verraden. "Ze spiegelen je een aantrekkelijk plaatje voor, maar vertellen je niet over de nadelen. Ze garanderen je woonruimte en er wordt je niet verteld dat je zelf moet gaan zoeken. Ik voel me verraden en misleid. Het voelt als een mes in de rug." 

UvA: studenten gewezen op kamertekort

De UvA zegt in een reactie dat universiteiten zich samen met de gemeente en corporaties inspannen voor meer huisvesting voor studenten, maar dat een kamer vinden ontzettend moeilijk blijft. Internationale studenten worden daar volgens de UvA ook duidelijk op gewezen."Vanaf het begin van de aanmelding krijgen zij te horen hoe lastig het is om zelf een kamer te vinden, en dat de voor de universiteiten beschikbare kamers maximaal voor een jaar zijn", aldus een woordvoerder. De UvA raadt studenten die geen kamer hebben gevonden in augustus af om naar Amsterdam te komen, om teleurstelling te voorkomen. 

Volgens de UvA mogen studenten van binnen de EU niet geweigerd worden; universiteiten roepen al enkele jaren op om de instroom van internationale studenten te mogen reguleren, maar tot dusver ontbreken daarvoor de wettelijke mogelijkheden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938