Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer passagiers welkom, maar toch weer chaos op Schiphol: 'Meer dan vier uur in de rij'

1 augustus 2022, 16.19 uur · Aangepast 2 augustus 2022, 08.18 uur · Door Celine Sulsters

De maand augustus begint dramatisch voor reizigers op Schiphol. Passagiers die vandaag hun vlucht proberen te halen, staan soms wel vier uur in de rij om door de security heen te komen. Er wordt dan ook flink geklaagd. 

Vertrekhal 1 op Schiphol (archief) - NH Nieuws / Doron Sajet

De drukte op Schiphol komt uitgerekend op het moment dat Schiphol bekend maakt weer een paar duizend passagiers extra toe te laten op de luchthaven. Vanwege het personeelstekort werd er flink gesneden in het aantal reizigers, maar nu de luchthaven weer extra beveiligers heeft aangenomen kunnen er ook weer meer mensen naar Schiphol komen. 

Enorme drukte

Toch loopt het vandaag nog allesbehalve op rolletjes. Vooral bij de veiligheidscontrole gaat het vandaag mis.  Een passagier laat aan NH Nieuws weten in 3,5 uur tijd nodig te hebben gehad om door de security te komen en vervolgens in het vliegtuig nog meer dan een uur te hebben gewacht op tientallen mensen die nog vast stonden.

Op social media worden foto's van de ellenlange wachtrijen gedeeld en klagen mensen over wachttijden oplopend tot vier uur. Reiziger Robin de Vries staat met zijn gezin bijvoorbeeld nog dik in de rij, terwijl het boarden al is begonnen. 

'Niet te vroeg komen'

Een woordvoerder van Schiphol laat weten dat het inderdaad een drukke maandag is. "De bezetting bij de veiligheidscontrole is minder goed dan verwacht en passagiers komen vroeg naar de luchthaven", geeft zij als verklaring. 

De wachttijd voor de veiligheidscontrole loopt volgens de woordvoerder momenteel op tot drie uur. Al zeggen reizigers dus dat dat regelmatig nog flink langer is.

Toch heeft de luchthaven volgens haar geen inschattingsfout gemaakt, maar ligt het probleem eerder bij het gedrag van de reiziger. "Het maximum aantal passagiers is bepaald aan de hand van de capaciteit van de beveiliging", legt ze uit. "Het is met name belangrijk dat reizigers, hoe begrijpelijk ook, niet eerder dan vier uur voor vertrek op Schiphol zijn. Dat zorgt ervoor dat vraag en aanbod bij elkaar passen."

Hoeveel passagiers vandaag hun vlucht hebben gemist, weet Schiphol niet. "Maar het overgrote deel heeft het gehaald", aldus de woordvoerder.

Ook Robin en zijn gezin zijn na 4,5 uur eindelijk door de security heen en kunnen nog mee met hun vertraagde vlucht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938