Start van hoofdcontent

Koopkrachtcrisis

nl

Koopwoning in de stad onbereikbaar voor single met middeninkomen

18 augustus 2022, 11.08 uur · Aangepast 5 september 2022, 14.43 uur · Door AT5

Alleenstaanden met een middeninkomen maken geen enkele kans op een koopwoning in Amsterdam. Ook in de rest van Nederland is de kans op een koopwoning voor deze groep nihil.

AT5 / Martijn van Veen

Dat concludeert De Hypotheker na onderzoek. Dat er geen woningen zijn komt met name omdat deze groep potentiële kopers nu minder kan lenen dan een jaar eerder vanwege de gestegen hypotheekrente. Slechts 1 procent van alle woningen is voor hen bereikbaar, terwijl dat een jaar eerder nog 3,3 procent en het jaar daarvoor 4,7 procent was. 

"Het aanbod van betaalbare woningen voor deze groep is daarmee met 70 procent gedaald in één jaar tijd", aldus de hypotheekorganisatie. "Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen óók zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Slechts 20 procent van de te koop staande woningen zijn voor hen beschikbaar."

Lagere hypotheek

Voor het onderzoek werd in kaart gebracht hoeveel woningen per regio bereikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen. Voor 2021 is het modale inkomen door het Centraal Plan Bureau (CPB) vastgesteld op 38.000 euro. Met dat salaris kan een single, bij de huidige marktrente van 3,6 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. Dit is veel minder dan vorig jaar toen alleenstaanden met een modaal inkomen nog 188.000 euro konden lenen.

Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 65.000 euro kunnen in de huidige markt een hypotheek afsluiten van 304.000 euro, terwijl dat een jaar eerder nog 344.000 euro was.

Geen aanbod

Voor modale eenverdieners is er in Amsterdam en Den Haag helemaal geen aanbod meer en in Eindhoven en Utrecht is een zeer bescheiden percentage aan woningen beschikbaar (0,2 procent). In Rotterdam maken eenverdieners van alle grote steden nog de meeste kans met een half procent. In Limburg (6 procent), Groningen (5 procent) en Zeeland (4 procent) maken zij de meeste kans, hoewel ook daar het woningaanbod voor deze groep steeds verder slinkt. Bekijk hier een overzicht van het aanbod per provincie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938