Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Geen PSV-supporters welkom bij volgende Ajax-PSV vanwege antisemitische spreekkoren

22 augustus 2022, 16.16 uur · Aangepast 22 augustus 2022, 16.37 uur · Door AT5

Bij het eerstvolgende duel tussen Ajax en PSV zal het uitvak van de Johan Cruijff Arena leegblijven. Dat heeft de Amsterdamse driehoek bepaald, nadat een groep supporters van PSV tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal op 30 juli antisemitische spreekkoren zong en vernielingen aanbracht. 

In de Eredivisie komen de Eindhovenaren op 6 november weer naar de Arena, maar dit keer dus zonder supporters. In de brief die burgemeester Halsema namens de Amsterdamse driehoek heeft gestuurd naar PSV valt te lezen dat er "ondanks herhaalde waarschuwingen tijdens de wedstrijd opnieuw door een grote groep PSV supporters massaal en langdurig (antisemitische) spreekkoren, kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen en (strafbare) beledigingen aan het adres van een aantal Ajax spelers ten gehore gebracht." Daarnaast zijn er ook vernielingen aangebracht aan de Arena en heeft de ME uiteindelijk moeten ingrijpen. 

Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal moesten oud-PSV spelers Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren het ontgelden. De supporters uit Eindhoven richtten zich tot hen met kwetsende spreekkoren. Daarnaast werden er leuzen gescandeerd als ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’, ‘alle Joden moeten dood’,‘ en ‘Steven Bergwijn vieze vuile kankerjood ga maar lekker dood’.

Eerdere waarschuwing genegeerd 

Volgens burgemeester Halsema is dat onacceptabel en in sommige gevallen strafbaar. Ook haalt ze aan dat het niet de eerste keer is dat de supporters uit Eindhoven zich hebben misdragen. Tijdens twee eerdere ontmoetingen in 2021 zijn de spreekkoren en leuzen ook gehoord. Toen heeft de Amsterdamse driehoek een brief gestuurd naar PSV en daarin kenbaar gemaakt dat het gedrag consequenties met zich meebrengt. Daarnaast is op 19 juli, elf dagen voor het duel om de Johan Cruijff Schaal nogmaals in een brief aan PSV benadrukt dat als er opnieuw misdragingen werden geconstateerd die maatregelen zouden volgen. Dat heeft na de laatste wedstrijd op 30 juli dus geresulteerd in de beslissing om het uitvak niet beschikbaar te stellen aan supporters van PSV. 

De burgemeester sluit de brief af met de mededeling dat er na het duel van 6 november wordt afgewogen of er in de toekomst wel weer uitsupporters welkom zijn.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938