Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Deel van centrum teruggebracht naar oorlogsjaren voor serie over Miep Gies

23 augustus 2022, 11.01 uur · Aangepast 23 augustus 2022, 11.21 uur
Door AT5 · Foto: Jacques van de Vall

Bewoners in de omgeving van de Peperstraat in het centrum wanen zich deze week even terug in de tijd. Daar wordt namelijk een nieuwe serie opgenomen die zich afspeelt in de jaren '40-'45.

Het gaat om de National Geographic-serie A Small Light over het leven van Miep Gies, die de onderduikers in het Achterhuis hielp en ervoor zorgde dat het dagboek van Anne Frank bewaard bleef. De naam van de serie is een verwijzing naar een uitspraak van Gies.

"Ik hou er niet van om een held genoemd te worden want dat geeft de indruk dat je speciaal moet zijn om anderen te helpen", vertelde zij. "Ook een doodnormale secretaresse of huisvrouw of tiener kan in een donkere ruimte een klein licht laten schijnen."

Opnames in Amsterdam en Haarlem

Vanwege de opnames zijn verschillende straten in de buurt afgezet. De opnames rond de Peperstraat vinden tot en met vandaag plaats. Woensdag en donderdag zijn er nog opnames elders in het centrum. Daarna worden de opnames tot en met 29 augustus voortgezet in Haarlem. Afgelopen week waren er ook opnames in de omgeving van de Koogstraat in West.

Voor een aantal avondopnames is de straatverlichting uitgezet en zijn diverse ramen verduisterd, vertelt een buurtbewoner. De serie krijgt acht afleveringen en zal te zien zijn op streamingsdienst Disney+. Naast Amsterdam en Haarlem worden er ook delen van de serie in Praag opgenomen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938