Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruud struint al 25 jaar rond met metaaldetector: "Ik zoek het liefst op oude stortgronden"

31 augustus 2022, 20.00 uur · Door Roos Gerritsen

Van stadspark tot landbouwakkers. Al 25 jaar gaat Ruud Klijn op pad met zijn metaaldetector om verloren schatten van Amsterdammers op te graven. Tips en adviezen deelt hij via zijn Youtube-kanaal, met inmiddels zo'n 12.000 volgers. De afgelopen periode ziet hij de populariteit van de hobby steeds meer toenemen. 

AT5

Met zijn metaaldetector en schep, struint Klijn het Sloterpark af, op zoek naar een bijzondere vondst. Als er luid gepiep uit de detector klinkt, begint hij met graven. De buit blijkt helaas niet om over naar huis te schrijven. "Een dop, dat is dan weer een tegenvaller. Wel een goede wijn." 

Maar dopjes is niet het enige dat Klijn in de grond vindt, uit een doosje haalt hij een van zijn waardevolle vondsten. "Het Amsterdamse wapen. Dit komt echt uit een stortakker, dus dat dateert uit de 18e of 19e eeuw." Zijn meest bijzondere aanwinst heeft hij thuisgelaten, een gouden filigrain broche. Klijn weet nog precies wat er door hem heen ging toen hij de broche vond. "Daar had ik geen woorden voor, ik stond te springen en wilde bijna gaan schreeuwen." 

Quote

"Je ziet dat de zoekdagen, die worden georganiseerd steeds groter worden"

ruud klijn
De metaaldetector-schatten van Ruud

Dat het zoeken met een metaaldetector steeds populairder wordt, valt Klijn zeker op. "Ik krijg best veel vragen van mensen die willen beginnen met de hobby en mensen die heel geïnteresseerd zijn. Daarin zie ik zeker een stijging. Je ziet ook dat de zoekdagen die worden georganiseerd steeds groter worden, met meer mensen." 

Klijn heeft zelf een Youtube-kanaal, The Toy Soldier genaamd, waarop hij vele tips deelt en mensen enthousiast maakt voor metaaldetectie. Met zo'n 12.000 volgers is hij inmiddels een van de grootste in zijn werkveld.

Ondanks dat het vinden van kostbare objecten spannend klinkt, benadrukt Klijn dat hij er niet rijk mee wordt. "Je kunt er niet van leven. Misschien als je elke dag naar een park of strand gaat, dat je dan je kostje bij elkaar kan schrapen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938