Start van hoofdcontent

Stad

nl

Legendarische trainer van boksschool Albert Cuyp Ruud van der Linden overleden

27 september 2022, 13.00 uur · Aangepast 6 oktober 2022, 10.50 uur · Door Bas Velzel

Ruud van der Linden, de legendarisch bokstrainer en drijvende kracht achter boksteam Albert Cuyp, is op 79-jarige leeftijd overleden. 

Dat laat oud-bokser en goede vriend Pedro van Raamsdonk weten aan AT5. Volgens Van Raamsdonk was Van der Linden ontzettend belangrijk voor de sport en het boksteam. "Door hem hebben we de hele wereld kunnen zien. Ruud vond het belangrijk om te reizen, in het buitenland leerde je volgens hem het meeste als bokser." Van Raamsdonk, zelf opgeleid door Van der Linden, ging uiteindelijk zelfs naar de Olympische Spelen. 

AT5

Jongens van de straat halen

Het boksteam, want volgens Van der Linden was het een team en geen school, werd opgericht in 1967 als onderdeel van de Vereniging tot bescherming van het Schoolkind. "Hij hield jongens van de straat en gaf hen boksles", aldus Van Raamsdonk. Vele van hen wisten nationale én internationale titels binnen te halen en daardoor kreeg het boksteam een grote naam in de sport. 

Van der Linden vertelde zelf in een eerder interview met MUG Magazine over de jongens van de straat houden. "Dat begon in de jaren zeventig met de Surinamers die naar Nederland kwamen, daarna volgden de Turken en Marokkanen en later de Afghanen. Ze mochten bijvoorbeeld op zondagochtend meetrainen bij de Bosbaan en kregen na afloop een kopje thee met een koekje."

AT5

Quote

"Ik heb van Ruud geleerd dat je altijd moet doorzetten en nooit moet opgeven"

Oud-bokser Pedro van raamsdonk

Ridder en Gouden Speld

Van der Linden stopte in 2006 met het boksteam. Na, zoals hij het zelf zei, "een coup die er door een nieuwe generatie bestuurders is gepleegd". De legendarische bokstrainer werd in 2007 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, daarnaast kreeg hij van de gemeente Amsterdam de Gouden Speld. 

Van Raamsdonk denkt met mooie gedachtes terug aan zijn leermeester en goede vriend. Op de vraag welke les van Van der Linden hem altijd bijblijft, heeft hij een duidelijk antwoord. "Ik heb van Ruud geleerd dat je altijd moet doorzetten en nooit moet opgeven."

Van der Linden kampte al een langere tijd met gezondheidsproblemen. Hij is 79 jaar geworden en overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938