Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het laatste rondje: steeds meer bruine kroegen verdwijnen uit de stad

1 oktober 2022, 13.21 uur · Aangepast 1 oktober 2022, 15.46 uur · Door Frederieke Weel

Amsterdamser kan het bijna niet: een tapijtje op tafel, een fluitje Amstel en de naam van de kroeg in krulletters op het raam. Toch heeft de traditionele bruine kroeg het moeilijk. Steeds meer kroegen veranderen of sluiten de deuren.  En dat terwijl de kroeg van oudsher een belangrijke buurtfunctie heeft. "Dit soort kroegen heb je nog maar weinig. Ik heb sleutels van demente mensen, die als ze de weg kwijt zijn hierheen komen."

Vandaag vindt in Amsterdam de eerste editie van de Dag van de Bruine Kroeg plaats. "We wilden de bruine kroeg een beetje in het zonnetje zetten", vertelt organisator Tim Blank. "De bruine kroeg heeft het de laatste jaren best lastig gehad. Het publiek is verouderd en is uit de stad verhuisd. Door het rookverbod zijn veel mensen weggebleven en nu zie je weer dat de energie- en graanprijzen stijgen."

Bea Smit-Servais van café Hermes op de Ceintuurbaan vult aan: "Ik denk dat we de laatste drie jaar ongeveer 300 stamgasten zijn verloren. Die zijn overleden, zitten in een verzorgingstehuis, of zijn bij hun kinderen gaan wonen. En die mis je echt", vertelt ze. 

Onder druk

Jeroen Slot, data-onderzoeker bij de gemeente Amsterdam, stelt dat het aantal cafés in de stad de afgelopen twaalf jaar met ongeveer een kwart is afgenomen. Volgens hem is die daling nog sterker bij bruine kroegen. 

Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam ziet ook dat bruine kroegen het moeilijk hebben. "We zien dat de bruine kroegen in Amsterdam onder druk staan", vertelt een woordvoerder. "De kroegen zitten vaak in panden met hoge huren en verkopen vaak voornamelijk drank. En natuurlijk raken de personeelstekorten en hoge energiekosten deze sector ook."

Wat is een bruine kroeg? 

Iedereen heeft wel een idee wat een bruine kroeg inhoudt, maar een precieze definitie bestaat volgens bruine kroegen-expert Willem Pijffers niet. De definitie die hij zelf aanhoudt is deze:

1. Een beperkt aantal bieren op de tap en een paar jenevers
2. Weinig snacks op de kaart. "Je mag al blij zijn met en bakje pinda's en eigenlijk hoort er een gekookt ei op de toog."
3. Stamgasten aan een stamtafel. "Als je ergens voor het eerst binnenkomt, moeten er eigenlijk een paar hoofden omdraaien die denken: 'Wie is dat?' "
4. Een kastelein die zijn gasten kent en het café maakt tot wat het is

De bruine kroeg heeft van oudsher een belangrijke functie in de buurt. "Omdat ik hier al zo lang kom, ken ik iedereen", vertelt Jurgen, die morgen weer vertrekt voor een paar maanden op zee. "Het is een soort huiskamertje. En dat is het mooie van een bruin café: dat zijn altijd kleine huiskamertjes."

Ondanks de moeilijkheden denkt Pijffers dat de bruine kroeg onder jongeren aan een opmars bezig is. "Ik zie wel dat er steeds meer jongeren hun weg naar de bruine kroeg weten te vinden en zien dat er wat te beleven valt. Het is een beetje als een voetbalwedstrijd: soms heb je een leuke of verrassende avond, en soms is het wat minder", vertelt hij.

Op deze site is te zien welke kroegen er meedoen aan de Dag van de Bruine Kroeg.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938