Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dag van de Voorschool op 12 april: "Goede aansluiting op groep 1"

10 april 2023, 12.00 uur · Aangepast 11 april 2023, 10.17 uur · Door AT5 Producties

Op Woensdag 12 april is het de Dag van de Voorschool. Op deze dag kunnen Amsterdamse ouders/verzorgers meer dan 200 voorscholen bezoeken in de buurt. De voorschool, het woord zegt het al, bereidt kinderen tussen de twee en vier jaar oud voor op de basisschool. Idiris brengt zijn dochter Dilara naar de voorschool bij Integraag Kind Centrum (IKC) Het talent in Nieuw-West. In Amsterdam Informeert spreken we hem over de voorschool.

AT5

Dilara is  twee jaar oud en gaat naar de voorschool. Haar vader, Idiris, koos voor de voorschool nadat Dilara heel bescheiden was geworden in de corona periode. Een periode met weinig sociale interactie. En met succes. "Dilara vindt het echt heel leuk op de voorschool. Elk weekend vraagt ze zich af wanneer het weer maandag is om weer naar school te gaan," vertelt Idiris. Daarnaast zorgt de voorschool voor veel sociale interactie met andere kinderen. "Kinderen kunnen samen spelen, zo leert ze om in drukkere omgevingen om te gaan met andere kinderen. En het is leuk dat ze zich zo voorbereiden op groep 1."

Het doel van de voorschool is om kinderen voor te bereiden op het basisonderwijs. Diane Johnston is pedagogisch medewerker op IKC Het Talent. "We werken op de voorschool samen met de basisschool zodat de lessen goed aansluiten op groep 1. We geven aandacht aan alle ontwikkelgebieden. We volgen een vast programma om ervoor te zorgen dat alles aan bod komt." Taal is een belangrijk onderdeel van de voorschool. "Tijdens alle activiteiten komt taal aan bod. Ook tijdens het puzzelen bijvoorbeeld. Waar we bespreken wat we zien op het plaatje."

Quote

"We geven op de voorschool aandacht aan alle ontwikkelgebieden"

Diane Johnston, pedagogisch medewerker

Idiris merkt de positieve invloed van de voorschool op Dilara. "Dilara heeft zich ontwikkeld door heel veel nieuwe woordjes te leren. We oefenen thuis heel veel met haar. Soms roept ze woordjes waarvan ik zeker weet dat wij die haar niet hebben geleerd. Dus dat zijn best wel mooie momenten en dat is best wel gaaf." sluit Idiris enthousiast af. 

Quote

"Soms roept ze woordjes waarvan ik zeker weet dat wij die haar niet hebben geleerd"

Idiris Kurt, vader van Dilara

Alle kinderen tussen de 2 en 4 jaar kunnen naar de voorschool. Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/voorschool

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam