Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cultureel studentencentrum CREA bestaat 50 jaar: "We waren gek"

13 oktober 2022, 07.00 uur · Door Tjeerd Kleijn

Het cultureel studentencentrum van de UvA en de HvA - CREA- viert haar 50-jarig bestaan. CREA werd eind jaren zestig opgericht om studenten de kans te geven om zich creatief te uiten. Al snel ontstond er een cursusaanbod: dans, theater, film, fotografie, schrijven of schilderen. Alles was - en is nu nog steeds - mogelijk. 

Een halve eeuw CREA  is natuurlijk reden voor een feestje. Al had dat feestje volgens CREA-directeur Dennis van Galen twee jaar geleden ook al gevierd kunnen worden. "Het is niet precies duidelijk wanneer nou echt  het startpunt van CREA is geweest. Er is geen akte van oprichting of iets dergelijks. Eind jaren zestig is alles een beetje gaan samenklonteren tot wat nu CREA is."

Dat het begon op de Herengracht 88 is wel zeker. "Een aantal studentenverenigingen hield zich bezig met kunstuitingen. Er was er een met dans, een katholieke club met een koor, en er was een filmclub. Die zijn samen in een pand op de Herengracht gaan zitten, met het idee om samen dingen te gaan doen. Dat is een hele rumoerige, rommelige tijd geweest, maar daar is de wel de start geweest van CREA."

Rechts de Herengracht 88, nu café-restaurant Deus

 In het begin van CREA werden er vooral veel lezingen gegeven. Tot grote irritatie van veel studenten. Over kunst moet je niet praten, je moet het dóen. En zo ontstonden de cursussen en workshops, die volgens Van Galen nog steeds de ziel en het hart van CREA vormen. 

Arjo Klamer kwam in 1972 als jonge student bij CREA binnen. "Er was al iets van een soort CREA. Wat clubjes die dingen organiseerden. Maar toen bedachten we dat we echt een plek moesten hebben en dat CREA een stichting moest zijn die de creatieve activiteiten van de studenten zou voorzien."

Zooitje ongeregeld

Op de benedenverdieping van de Herengracht 88 kwam een mensa, daarboven een nachtclub en daar weer boven een balletzaal. Een fantastische tijd weet Klamer nog, maar wel 'een zooitje ongeregeld', "Er vloog wel eens een fiets in de gracht, en we hadden een uitsmijter die de barkeeper er gewoon uitsmeet." Ook scheurde Klamer stiekem de bladzijdes met alle zwarte inkomsten en uitgaven uit het kasboekje toen de belastinginspecteur plotseling op de stoep stond. "Dat is toen wonderbaarlijk gelukt. We waren echt gek."

CREA zit inmiddels al tien jaar in de oude diamantslijperij op Roeterseiland. Om de Amsterdammers het 50-jarig jubileum een beetje mee te laten vieren zijn op het gebouw gigantische videoprojecties te zien. Directeur Van Galen:  "Daarmee laten we de stad groots, kleurrijk en vanuit de verbeelding zien wie we zijn en wat we kunnen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938