Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een duinlandschap in de Jordaan? De Straten bezoekt de Groenmarktkade

13 oktober 2022, 18.00 uur · Aangepast 14 oktober 2022, 09.24 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag gaan we naar de Groenmarktkade in het Centrum.

Aan de rand van de Jordaan, tussen de Marnixstraat en de Singelgracht bevindt zich de Groenmarktkade. Een straat met sociale huurwoningen en koopwoning kris kras door elkaar. Maar ook een buurt met een heel bijzonder dak; een duindak. Hoeven we straks niet meer naar Zandvoort om tussen de duinen uit te waaien?

Daan en Monique zitten heerlijk ontspannen op hun balkon, waar ze uitkijken over de Singelgracht. Een jaar geleden kochten ze deze maisonnettewoning op de Groenmarktkade, nadat ze 35 jaar in de Jordaan hebben gewoond. Daar moesten Daan en Monique vijf trappen op, waar ze er nu maar één hebben. Ze vinden het heerlijk om aan de straat te wonen: “We zijn gewend om op de stoep te leven”. In de Jordaan deden Monique en Daan dat ook en woonden ze ook naast een druk café. Het gebouw bestaat uit zowel koop als sociale huur. Monique vindt dat dit voor een leuke mengelmoes van verschillende buren zorgt.

Quote

“We zijn gewend om op de stoep te leven”.

MONIQUE

Van de Binnen Wieringerstraat, Haarlemmerstraat en de Watergraafsmeerbuurt  tot de Elandsstraat; Nettie heeft de hele stad gezien. En nu woont ze op de Groenmarktkade, waar Nettie waanzinnig gelukkig is in haar nieuwe sociale huurwoning. Ze geeft ons trots een uitgebreide rondleiding. Haar favoriete onderdeel van haar walhalla zijn de twee balkons én de vaatwasser: “Ik heb nog nooit een afwasmachine gehad.” Maar van de daktuin mag Nettie geen gebruik maken. Alleen de bewoners in het gebouw die hun appartement gekocht hebben krijgen toegang tot de groene tuin met zwembad. Nettie kan het wel begrijpen; “Het is niet voor ons bedoeld, zij betalen de servicekosten.”

Quote

“Het is niet voor ons bedoeld, zij betalen de servicekosten”

nettie

Geert Timmermans is stadsecoloog die zich inzet voor natuurinclusief bouwen. Hij zorgt ervoor dat gebouwen niet alleen mooi, maar ook duurzaam zijn en bijdragen aan de biodiversiteit. Dit duindak is daar een perfect voorbeeld van: “De hommels komen op de bloemen van dit dak af; dat heb je niet op daken die niet beplant zijn”. In Amsterdam zijn er nu nog kleine eilandjes van groene daken, maar hopelijk wordt dat uitgebreid in de toekomst. Maar dit duindak met uitzicht over de Westertoren is wel heel uniek: “Ik ben onder de indruk”.

De Straten van Amsterdam is ook op  YouTube  te vinden. Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]