Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente vervroegt sluitingstijd kermis in Osdorp naar 19.00 uur na incidenten

17 oktober 2022, 18.13 uur · Aangepast 17 oktober 2022, 23.47 uur · Door AT5

De kermis in Osdorp sluit vanaf vandaag om 19.00 uur. Dat is drie uur eerder dan de gebruikelijke sluitingstijd van 22.00 uur. Reden dat de gemeente tot dit besluit is gekomen zijn de incidenten die er dit weekend plaatsvonden. "Ik heb zoiets in 35 jaar nog niet meegemaakt", aldus kermisbaas Frans Stuy.

Inter Visual Studio

Agressie naar hulpverleners

"Dit vanwege de overlast, vechtpartijen, het gebruik van illegaal vuurwerk en de agressie naar hulpverleners dit weekend", licht een woordvoerder van burgemeester Halsema de beslissing toe tegen AT5. "Het besluit is genomen na advies van de politie om de rust en orde te herstellen."

Zondagavond rukte de politie in groten getale uit vanwege de onrust op de kermis. Zo werd er vuurwerk op het terrein gegooid, waar op dat moment onder anderen kinderen aanwezig waren. De politie laat weten dat er zondagavond charges zijn uitgevoerd om verschillende groepen bezoekers weg te sturen. Verder zegt de politie dat er niemand is aangehouden.

Quote

"Voor het eerst in 35 jaar hebben we vandaag gefouilleerd. Ik ben tegen een kermis met hekken en fouilleren. Dat ging altijd goed, tot dit weekend"

Frans Stuy, kermisbaas
Kermisbaas Frans Stuy, eerder dit jaar

Maatregelen

Frans Stuy, organisator van de kermis, noemt het besluit "heel spijtig", maar benadrukt dat hij de politie en de gemeente niet de schuld geeft. "Al 35 jaar sta ik daar en ik heb alle generaties meegemaakt. Er zijn in die jaren echt wel wat dingen gebeurd, maar nooit zoals nu", zegt Stuy, "Ik ben nou 61 en je gaat toch denken: waar ben je mee bezig. Maar het zit in je bloed, dat kermisgedoe. Dus ik laat me niet wegzetten."

Na de incidenten van zondag was Stuy vandaag dan ook de hele dag bezig met maatregelen. "De bedoeling was om elf man security te laten rondlopen. Ook hebben we alle open zijkanten dichtgemaakt zodat er één ingang was en een nooduitgang. En voor het eerst in 35 jaar hebben we vandaag gefouilleerd. Ik was altijd tegen een kermis met hekken en fouilleren. Dat ging ook altijd goed, tot dit weekend", zegt Stuy.    

Quote

"Ik ben bereid de security nog meer omhoog te gooien, al moet ik zelf bijleggen. En dat kost een vermogen"

Frans Stuy, kermisbaas

Vuurwerk naar kinderen gooien

"Ik denk dat het ook met de maatschappij te maken heeft", zegt Stuy over een mogelijke oorzaak. "Dat er te veel jongeren lopen die geen moer te doen hebben, die zich vervelen en dan maar met vuurwerk gaan gooien. Als je vuurwerk gaat gooien op een plek waar ouders met hun kinderen lopen dan heb je niet veel mentaliteit."

De kermis gaat nog door tot en met zondag 23 oktober, Stuy zegt de hoop nog niet opgegeven te hebben toch nog tot later open te mogen blijven. " Ik ben bereid camera's op te hangen en de security nog meer omhoog te gooien, al moet ik zelf bijleggen. En dat kost een vermogen. Ik geef de politie en de gemeente dus niet de schuld, maar ik moet wel de kans krijgen om het op te schroeven."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938