Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pand 'van Russische miljardair' aan Vondelpark gekraakt: "Hebben recht om hier te wonen"

31 oktober 2022, 13.25 uur · Aangepast 31 oktober 2022, 17.26 uur · Door AT5

Een groep krakers heeft een pand van, zo zeggen ze zelf, de Russische miljardair Arkadi Volozj aan de Vossiusstraat in Zuid gekraakt. Volozj staat sinds juni op de sanctielijst van de Europese Unie. 

Volozj is de oprichter van Yandex. Het Russische bedrijf is een van Europa's grootste internetbedrijven en beheert de populairste zoekmachine van Rusland, het gelijknamige Yandex. Volozj zou volgens meerdere media zijn rol als CEO van het bedrijf hebben opgezegd nadat de sancties vanuit de EU werden ingevoerd.

Onder de radar

Uit onderzoek van het NRC en De Groene Amsterdammer blijkt dat het voor de Nederlandse regering lastig was om grip te krijgen op de bezittingen van Volozj. Hij zou het pand aan het Vondelpark namelijk hebben gekocht via een bedrijf dat is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Het pand bleef daardoor onder de radar, maar door slordigheid van Volozj is via de notariële akte te achterhalen dat hij de eigenaar is. Het pand is inmiddels bevroren. 

AT5

De groep krakers hebben het pand gekraakt 'ter ondersteuning van Oekraïense en Russische anarchisten die tegen hun staat vechten'. "Wij zijn tegen de oorlog, tegen de hebzucht van oligarchen en miljardairs én tegen parasieten die kapitaal creëren", schrijven de krakers in persbericht.

Huisvrede

"We hebben het recht om hier te wonen", zegt één van de krakers tegen AT5, "We hebben huisvrede. Dus als ze willen ontruimen, zal dat via de rechter-commissaris moeten."

Bij een aantal buurtbewoners kunnen de krakers op sympathie rekenen. "Ik kan niet zeggen dat ik er voor ben, maar ik heb er wel begrip voor", zegt een voorbijganger. "De activiteit van die gasten vind ik altijd wel goed. Waarom zou ik overlast krijgen", vraagt hij zich hardop af. "Van de politie misschien? Nou, ik weet het niet. Denk het niet, nee."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938