Start van hoofdcontent

Koopkrachtcrisis

nl

Energiekorting niet nodig? Nu kun je het schenken aan een goed doel

4 november 2022, 12.00 uur · Door Sophia Peereboom

Amsterdammers Monique van Hoogstraten en Ineke van Tol lanceren vandaag een online-platform waar je je energieschenking van 190 euro kunt geven aan een Amsterdams goed doel. Met de slogan 'We zijn er om elkaar te helpen, nietwaar' proberen de vriendinnen de energiesubsidie zoveel mogelijk terecht te laten komen bij minderbedeelden in de stad.

Adobe Stock

Het idee voor het online-initiatief startte een paar weken geleden aan de keukentafel. Van Hoogstraten: “Door mijn vaste energiecontract zal ik met de korting van november en december zelfs winst maken op mijn energierekening. En dan te bedenken dat anderen in de kou zitten.” Van vrienden en kennissen hoorden de vriendinnen soortgelijke verhalen. Ze kwamen tot de conclusie dat ze het geld liever geven aan Amsterdammers die er meer aan hebben.

Compensatie energieprijzen

Alle Nederlandse huishoudens krijgen deze en volgende maand een energiekorting, ongeacht de financiële situatie. Door administratieve ingewikkeldheden wordt pas vanaf januari met een prijsplafond gewerkt. Al eerder riep klimaatminister Rob Jetten op om eerlijk met de korting om te gaan en het waar mogelijk te schenken aan een goed doel. Zelf schenkt Jetten zijn 380 euro aan de voedselbank in Nijmegen.

Van Hoogstraten en Van Tol noemen hun burgerinitiatief ‘Wees Warmhartig’, met een knipoog naar een deel van de Amsterdamse wapenspreuk ‘Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig’. Het concept is simpel. Via de website 190euro.nl hebben bezoekers de mogelijkheid direct een bedrag aan een lokaal goed doel te schenken. Dit kan het bedrag van de energiekorting zijn of een deel daarvan. Van Tol: “Ons uitgangspunt is: Amsterdammers helpen Amsterdammers, met welk bedrag dan ook.”

Quote

"Als ik op deze manier kan helpen, doe ik daar graag aan mee"

oud-burgemeester Job Cohen

Deelnemende instanties zijn de Amsterdamse Voedselbank, het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam en het Armoedefonds. De bedragen van de donaties gaan volledig naar het gekozen goede doel. Ook van de landelijke organisaties wordt het geld uitsluitend aan Amsterdamse projecten besteed. 

Ambassadeurs

Verschillende ambassadeurs zetten zich in voor het burgerinitiatief. Onder anderen wethouder Marjolein Moorman, cabaretier Marc-Marie Huijbregts en oud-burgemeester Job Cohen dragen hun steentje bij. Cohen dacht zelf al na over een bestemming voor zijn energiekorting, toen hij werd gebeld door de initiatiefnemers: “Als ik op deze manier kan helpen, doe ik daar graag aan mee.”

Het initiatief is volgens Van Tol geslaagd als alle deelnemende instanties beduidend meer geld binnenkrijgen dan normaal. Van Tol: “We zijn er namelijk om elkaar te helpen, nietwaar?”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938