Start van hoofdcontent

Stad

nl

Chabrani wint kort geding: gemeente moet huurcontract aanbieden voor kickboksschool

23 november 2022, 22.11 uur · Aangepast 23 november 2022, 23.51 uur · Door AT5

Kamal Chabrani mag zijn sportschool alsnog naar het Westerpark verhuizen. In een kort geding oordeelde de rechter dat de gemeente verplicht is een huurcontract aan de kickbokstrainer te verlenen.

"Eerlijkheid duurt het langst", vertelt Chabrani een paar uur na de uitspraak aan AT5. "Je kunt gelijk hebben, maar gelijk krijgen is toch wel even anders."

Het gesteggel tussen Chabrani en de gemeente is nu bijna een jaar bezig. Voormalig wereldkampioen Chabrani, die een nieuw onderkomen voor zijn sportschool zocht, had kort daarvoor een mondeling akkoord gesloten met Chakuriki Gym, die op dat moment een pand aan de Van Hallstraat huurde. Chabrani mocht het huurcontract voor een bedrag van 50.000 euro overnemen.

Juridisch gevecht

Toen later bekend werd dat kledingmerk Patta met een bod van 90.000 euro was gekomen om het contract over te nemen, wilde Chakuriki van die afspraak af. Het leidde tot een juridisch gevecht, waarin het gerechtshof uiteindelijk besliste dat Chabrani het eerst een overeenkomst sloot en daarmee dus degene was die recht had op het huurcontract met de gemeente.

Ondanks de uitspraak van het hof kreeg het verhaal nog een staartje. De gemeente wilde het contract namelijk niet aan Chabrani toekennen, maar een nieuwe procedure starten waarbij ook andere partijen zich konden aanmelden.

Quote

"Veel mensen durven niet tegen de gemeente te procederen, maar je moet vechten voor je recht. Ook buiten de ring kun je winnen."

Kamal Chabrani

Volgens wethouder Rutger Groot Wassink is de gemeente verplicht zo'n procedure te volgen. Dat zou te maken met een eerdere uitspraak van het hof (het zogenoemde Didam-arrest) ui 2021. Daar oordeelde de rechter dat een gemeente transparant moet zijn bij het aanbieden van vastgoed, zodat meerdere partijen mee kunnen bieden.

Botsing

De rechtbank oordeelt dat het arrest (dat gebaseerd is op het gelijkheidsbeginsel) in dit geval botst met het beginsel van behoorlijk bestuur. Omdat de gemeente al een overeenkomst had met Chabrani, staat ook dat tweede beginsel onder druk.

De rechter stelt dat er daarom een belangenafweging gemaakt moet worden. Die valt in het voordeel van Chabrani: "Hij heeft groot belang bij het sluiten van het huurcontract, na bijna een jaar mede door toedoen van de gemeente in onzekerheid te hebben verkeerd."

'Vechten voor je recht'

Volgens Chabrani toont de uitspraak dat het kan lonen om voor je rechten op te komen. "Veel mensen durven niet tegen de gemeente te procederen, maar je moet vechten voor je recht. Ook buiten de ring kun je winnen."

Volgens de uitspraak van de rechter moet de gemeente binnen acht dagen een huurcontract aanbieden. "Ik hoop dat ze sportief zijn", zegt Chabrani. "Zo hoort het ook: gewoon handen schudden, een knuffel geven en weer doorgaan." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938