Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook dit jaar extra vuilniswagens tegen kartonoverlast na Black Friday

24 november 2022, 10.59 uur · Door AT5

Net als vorig jaar zet de gemeente drie extra vuilniswagens in om de komende periode volle papiercontainers te voorkomen. Vanaf november zorgen de onlineaankopen rond Black Friday en de decembercadeautjes jaarlijks voor een extra piek in kartonafval.

De hoeveelheid ingezameld karton is de laatste jaren door online winkelen explosief gestegen. Vorig jaar werd in de week na Black Friday (de laatste vrijdag van november) 26.000 kilo karton meer opgehaald ten opzichte van andere weken. Na Sinterklaas kwam daar nog eens 56.000 kilo karton bij. 

Met advertenties, posters, radiospotjes, reclameborden, een online campagne, straattekeningen en promotieteams worden Amsterdammers verder aangespoord om kartonnen verpakkingen niet naast de container te zetten. Karton dat naast de papiercontainer wordt gezet wordt vaak vies en nat en is daarmee niet meer te recyclen. "Door karton vooraf te scheuren wordt de volledige capaciteit van de container benut en past er veel meer in", aldus de gemeente.

Om de hoeveelheid kartonafval terug te dringen is de gemeente in gesprek met online winkels, brancheverenigingen en e-commerce partijen om te zoeken naar structurelere oplossingen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938