Start van hoofdcontent

Stad

nl

Binnenkijken bij Sinterklaas: De Straten op het Oosterdok

30 november 2022, 10.15 uur · Aangepast 30 november 2022, 10.32 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we op het Oosterdok. 

Amsterdam telt maar liefst 2940 ligplaatsen voor woonboten. Maar is het leven op het water wel zo ideaal? Het interieur dat regelmatig van links naar rechts schuift. De extreme weeromstandigheden waar je middenin zit en de niet erg praktische ruimtes. Vandaag gaan we erachter komen hoe het echte bootleven wordt ervaren. We gaan langs bij Joris die bijna zijn hele leven op een boot woont. Daarna als kers op de taart mogen we Sinterklaas treffen in zijn eigen woning, zijn stoomboot! Eerst spreken we nog zijn vaarcompagnon die ons alles over de werking van de boot kan vertellen. 

Als je het woord schipper opzoekt in de Van Dale, dan staat er een foto van Joris. Deze Popeye van het Oosterdok, inclusief tatoeages, staart en oorbel herstelt doordeweek de verzakkende kademuren van de stad. In het weekeind is hij de bassist van de band Sophie Straat. We treffen hem klussend aan in zijn stekkie want die is nog lang niet af 

Cor met snor gaat ons alles vertellen over het leven van een schipper en de stoomboot van Sinterklaas. Elk jaar staat Cor weer klaar om de boot te besturen tijdens de intocht. “Het is één van de aller oudste op kolen gestookte, nog varende schepen”. Sinds 1968 hoort dit prachtige exemplaar bij het Scheepvaartmuseum.  

Weet jij waar Sinterklaas tot rust komt na nachten dakgeklauter en verlanglijstjes doornemen? Wij mogen op huisbezoek bij de goedheiligman. We worden verwelkomt door de afsprakenpiet en bij de verwarpiet moeten we uit de buurt blijven. In de slaapkamer van de sint zien we zijn baardmouse ("Dan blijft mijn baard lekker in de krul.") en zijn teddybeer waar hij zonder niet in slaap kan vallen.  

Quote

"Dan blijft mijn baard lekker in de krul"

SINTERKLAAS

Elke dinsdag en donderdag zijn er nieuwe afleveringen van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]