Start van hoofdcontent

Stad

nl

Waterpeil grachten op dinsdag 7 centimeter omlaag voor verplaatsen woonboot

8 december 2022, 11.26 uur · Aangepast 8 december 2022, 11.48 uur · Door AT5

Komende dinsdag wordt het waterpeil van de grachten met 7 centimeter verlaagd voor het verhuizen van een woonboot die aan Geldersekade in de binnenstad ligt. De kademuur daar wordt deels vernieuwd en er worden bomen geplant. Een verplaatsing van een nabijgelegen woonboot is noodzakelijk vanwege veiligheidsredenen tijdens de werkzaamheden.

Om het verplaatsen van de woonboot mogelijk te maken verlaagt Rijkswaterstaat op 13 december voor 2 uur het waterpeil in het Noordzeekanaal. Bij een 3D-meting bleek dat de woonboot niet onder de brug door kan varen. Via verschillende open verbindingen van de grachten in de stad met het Noordzeekanaal, daalt het water in de grachten hierdoor ook met 7 centimeter. Door deze daling kan de woonboot onder de Bantammerbrug door.

2,7 miljoen kubieke meter

Voor het verlagen van de waterstand wordt ruim 2,7 miljoen kubieke meter water extra naar zee afgevoerd via het spui- en gemaalcomplex in IJmuiden. Dit neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Het tijdstip van het verplaatsen van de woonboot is zo gekozen, dat vlak hiervoor de waterstand op zee laag is. Zo kan Rijkswaterstaat het water afvoeren door te spuien. Daarbij stroomt het water onder 'vrij verval' naar zee. Dit heeft als voordeel dat er in korte tijd, zonder energiekosten, veel water kan worden geloosd.

Kliko's

Om de woonboot onder de Bantammerbrug te kunnen slepen zal de woonboot tevens verzwaard moeten worden met circa 15 kliko's gevuld me grachtenwater. De werkzaamheden voor de kadevernieuwing daar beginnen in januari en duren ongeveer 1 jaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938