Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groot feest na WK-winst Marokko op Mercatorplein, sfeer daarna grimmig

10 december 2022, 18.03 uur · Aangepast 10 december 2022, 23.46 uur · Door AT5

Het Mercatorplein stond vanavond opnieuw vol met fans van het Marokkaans elftal. Het team won vandaag met 1-0 van Portugal en heeft zich daarmee geplaatst voor de halve finale. Rond 20.00 uur was het een stuk rustiger en werd het ook grimmig. 

Rond 18.45 uur stonden er zo'n duizend fans. Volgens een AT5-verslaggever hing er toen een goede sfeer. Er werd wel vuurwerk afgestoken, maar tot dan geen zwaar vuurwerk. Later veranderde dat. 

De politie twitterde rond dat tijdstip dat het op meerdere plekken in de stad onrustig is en dat er zwaar vuurwerk wordt afgestoken. Een politiewoordvoerder kon desgevraagd nog niet zeggen om welke plekken het precies ging, maar zegt wel dat er verschillende aanhoudingen zijn verricht. "Wij vinden zwaar vuurwerk geen feest, dus daar wordt tegen opgetreden, als het op dat moment onveilig voor de collega's is."

De Cornelis Leylaan in Nieuw-West stond rond 18.45 uur helemaal vast met toeterende auto's. Op beelden van een buurtbewoner is te zien dat ME-busjes er via het fietspad langs moeten.

Rond 20.00 uur was het een stuk minder druk op het Mercatorplein. Er liep een groep van zo'n honderd jongeren en er werd meer vuurwerk afgestoken. Het ging toen om zwaar vuurwerk en er waren keiharde knallen te horen. 

Het lijkt er uiteindelijk niet op dat de Mobiele Eenheid op het Mercatorplein heeft opgetreden. Zo zag het er eerder op de avond uit, toen het nog feestelijk was:

AT5

Marokko kwam nog nooit zo ver in een WK-toernooi. In de 42-ste minuut werd er door het team gescoord. Daarna volgden er verschillende kansen, maar Portugal wist niet te scoren. 

De halve finale vindt aanstaande woensdag plaats. Marokko speelt dan tegen Engeland of Frankrijk.

Marokko won dit WK al drie keer eerder een wedstrijd. Alle keren begon het met feest op het Mercatorplein, maar uiteindelijk werd het er onrustig, met name doordat er met zwaar vuurwerk gegooid werd. Vanwege de eerdere rellen was het Mercatorplein vandaag opnieuw veiligheidsrisicogebied.

Meerdere toegangswegen naar het Mercatorplein werden vanavond door de Mobiele Eenheid geblokkeerd. Dat was na de drie eerdere wedstrijden nog niet zo. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938