Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nog steeds veel onduidelijkheid over wegsturen wijkagent Steven uit West: "Ik wil gewoon terug"

20 december 2022, 20.00 uur · Door Flip Linssen

Wijkagent Steven de Groot was een bekende in West, maar werd in januari 2021 plots naar huis gestuurd door zijn werkgever Politie Amsterdam. Hij had de reputatie dat hij begaan was met risicojongeren in de buurt en had een goede band met ze. Waarom hij werd weggestuurd en overgeplaatst is hem niet bekend, maar de politie heeft het over conflicten binnen zijn team en gebrek aan vertrouwen. Vandaag hoopte hij op duidelijkheid in de rechtbank, maar volgens zijn achterban kreeg hij die niet.

AT5

Steven de Groot en zijn raadsmannen, twee medewerkers van politie Amsterdam met hun twee juristen en een achterban van meer dan tien mensen zijn naar de rechtbank in Haarlem gekomen. Onder andere jongeren uit de buurt luisteren toe, maar ook zijn voormalig raadsman Gerard Suijker.

In het programma Ajouad en de Top 600 wordt De Groot gevolgd door presentator Ajouad El Miloudi. Hierin is te zien hoe de wijkagent praat met de jongeren in de wijk, soms in straattaal en op de manier waarop de jongeren ook met elkaar praten. Hij staat in goed contact met de jongeren daar en heeft in tegenstelling tot veel agenten ook een amicale band met de jeugd in dat stadsdeel. Té amicaal, volgens sommige collega's. Ongeveer een jaar na het uitzenden van de documentaire, het voorjaar van 2020, wordt De Groot op 21 januari 2021 plotseling met 'buitengewoon verlof' gestuurd door Politie Amsterdam.

Quote

"Een nieuwe start is niet meer mogelijk. Iedereen weet al wat er heeft gespeeld"

Steven de Groot - voormalig wijkagent-jeugd West

De reden dat hij weggestuurd is, blijft tot nu toe onduidelijk voor hemzelf. Een woordvoerder van de politie vertelt eerder aan AT5 eerder dat het niet om zijn aanpak gaat: "Het zijn andere aspecten, conflicten, in het werk geweest waarom hij met buitengewoon verlof is gestuurd. Dit kent een langere voorgeschiedenis waar we (vanwege privacy) inhoudelijk niet op in kunnen gaan."

Ook in de rechtszaal vertelt de politie dat verschillende collega's het vertrouwen in hem hebben opgezegd, waardoor werken in West niet meer mogelijk is. "Maar voorbeelden daarvan hebben we niet gehoord", zegt een van de jongeren uit de buurt die vandaag aanwezig was.

Oost versus West

"Een paar collega's op het bureau hebben het op mij gemunt", vertelt De Groot tegen de rechtbank als er wordt gevraagd waarom hij niet naar een andere locatie zou willen gaan. Ze hebben me uitgesloten en gepest." Hij wordt naar een bureau in De Pijp verplaatst, waarin hij een jaar lang een andere rol dan wijkagent vervult. Hierna zou hij terug moeten kunnen komen als hij een goede beoordeling krijgt. "Die heeft hij", vertelt zijn raadsman. Maar "zelfreflectie ontbrak hierin", zegt zijn oude leidinggevende. 

Daarna zijn er gesprekken geweest met een bureau in Amstelveen en het bureau op Zeeburg, waar hij wel wijkagent kan worden. Maar met die optie gaat De Groot niet akkoord: "Ik heb in West alles gedaan. Als ik vind dat alles niet klopt wat er is gebeurd, waarom zou ik dan op een ander team met andere jongeren gaan werken? " Hij wil terug naar 'zijn' West waar hij iedereen kent en een netwerk onder de jongeren heeft. "Als ik zelf weg zou gaan, zou het een nieuwe start kunnen zijn. Maar dat is niet meer mogelijk. Iedereen in de stad, en in het land, weet wat er heeft gespeeld."

Jongeren uit de Kinkerbuurt willen dat wijkagent Steven de Groot terugkomt.

"De beleving van ons en Steven is telkens heel anders", zegt een leidinggevende Karin van Baarde van team West. "Alle conflicten en problemen die zich hebben voorgedaan met betrekking tot steven strekken zich uit over het hele district. In district West is geen vertrouwen meer om Steven opnieuw een kans te geven." Daarom is werken in Oost wel een optie volgens de politie, er zijn daar namelijk andere collega's en zo krijgt hij een nieuwe start. Volgens de wijkagent zelf is dat vertrouwen helemaal niet geschaad: "Er zijn meer dan veertig mensen die mij wel goed vinden."

Quote

"Door zijn aanpak ben ik uit de lachgashandel gekomen"

Deniz Uresin

Woede bij de achterban

Buurtbewoners, waaronder ex-lachgaskoning Deniz Üresin, startten eerder een petitie om hun wijkagent terug te krijgen. Deze is minstens drie duizend keer ondertekend. Üresin zit in de zaal aandachtig te luisteren: "Ik vind het belachelijk dat iemand die zo goed is met de jongeren daar weg moet zonder reden. "Ik heb zelf in lachgas gedeald en door hem ben ik uit die handel gekomen. Nu hij weg is zie je in onze buurt hoe veel chaos er weer ontstaat. Naar de andere agenten luisteren ze niet. Hij moet gewoon terugkomen."

De voormalig raadsman van De Groot, Gerard Suijker, vind het raar dat er nog zo veel onduidelijk blijft: "Ik had gehoopt dat die 'problemen' waar de politie het over heeft inmiddels concreet zouden worden nadat dit al twee jaar duurt." Of de wijkagent terug mag naar stadsdeel West, mogelijk wordt dat dan bureau Meer en Vaart, wordt over ongeveer anderhalve maand duidelijk.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938