Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kunstenaar en mede-oprichter Paradiso Willem de Ridder (83) overleden

31 december 2022, 17.29 uur · Aangepast 31 december 2022, 17.43 uur · Door AT5

Willem de Ridder, kunstenaar, radiomaker en mede-oprichter van Paradiso, is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij overleed na een kortstondig ziekbed.

Willem de Ridder was betrokken bij tal van ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Hij maakte bladen, waaronder Hitweek, produceerde radioprogramma's en stond aan de wieg van zowel Paradiso als de Melkweg. Ook was hij een van de eersten die experimenteerde met het opzetten van erotische 06-lijnen.

"Toen ik begon bij Paradiso kon iedereen gewoon op het toneel springen. En wist je niet wat er ging gebeuren, wij ook niet", vertelde De Ridder in 2018 voor de camera van AT5. "Binnen de kortste keren was het afgeladen en kwamen ze uit het hele land."

Ruim twintig jaar lang had De Ridder een wekelijkse radioshow op het Amsterdamse radiostation Radio 100, waarin hij met gasten in de studio en telefonisch met luisteraars sprak en regelmatig zijn hoorspelen liet horen. Voor VPRO radio maakte hij onder andere het legendarische programma De Doodsangst Escapade.

Hij verwierf bovendien grote faam als verhalenverteller. Zo vertelde hij regelmatig oude verhalen in de theaterzaal van de Melkweg.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938