Start van hoofdcontent

Stad

nl

GGD: "Corona blijft door de stad razen, maar voor uitbraak als in China hoeven we nog niet bang te zijn"

3 januari 2023, 07.00 uur · Door Flip Linssen

De covidpandemie lijkt misschien voltooid verleden tijd voor veel Amsterdammers, maar corona is nog altijd niet de stad uit. Dit blijkt uit gegevens van de GGD Amsterdam. In het nieuws is de laatste dagen te zien dat er op dit moment heftige uitbraken in China zijn, maar over dit soort toestanden, hoeven we ons volgens de diezelfde GGD nog geen zorgen te maken: "Het zijn allemaal varianten die we hier al kennen."

AT5

"Iedereen moet naar het toilet, dus we meten de hele stad op die manier", begint Ewout Fanoy van GGD Amsterdam zijn uitleg. "Corona wordt verspreid via bijvoorbeeld hoesten, maar ook in urine zitten covid-deeltjes. Aan de hand van het rioolwater kunnen we dus achterhalen hoeveel corona er in de stad is."

Zelfde niveau als vorig jaar

Het aantal waar het exact om gaat is niet te zeggen, de GGD test alleen kwetsbare groepen nog via een officiële PCR-test en aan de hand van de riooltesten is enkel een trend te laten zien. "Maar er zijn vele tienduizenden mensen met corona op dit moment, we zitten op hetzelfde niveau als vorig jaar."

Quote

"Het is nog niet het onschuldige griepje wat je hoopt dat het ooit wordt"

Ewout Fanoy - hoofd algemene infectieziekten GGD Amsterdam

"Het verschil met vorig jaar is dat het nu de samenleving niet ontwricht", zegt de hoofdarts. Waar er vorig jaar rondom de feestdagen nog risico was dat de ziekenhuizen weer vol zouden lopen, is dat op dit moment niet het geval. "Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en hebben het al eens gehad." De vaccinatiegraad in de stad ligt iets onder de 80 procent.

Varianten vanuit China?

Aan de andere kant van de wereld is in China een grote nieuwe uitbraak bezig. Waar het land net uit lockdown was, liggen de ziekenhuizen inmiddels weer vol. "De uitbraken die in China spelen komen door virussen die vanuit Europa komen. Wij zijn al blootgesteld aan meer varianten, zij nog niet. Daarom hebben ze er daar nu zo'n last van."

Voor de coronacrisis had Amsterdam zo'n 151 duizend hotelgasten uit China, laat het onderzoeksbureau van de gemeente weten naar aanleiding van cijfers van het CBS. Dat was zo'n 1,6 procent van alle hotelgasten in de stad. Tijdens de crisis daalde dat naar duizend gasten per maand, maar inmiddels ligt het op maandelijks drie duizend Chinese hotelgasten. De verwachting is dat in de loop van dit jaar en volgend jaar weer terug zal zijn op het oude niveau.

Verschillende landen nemen maatregelen om de Chinese coronabesmettingen niet naar Europa te laten komen, maar Nederland doet dit nog niet. Wel worden er vanaf deze week corona-zelftests uitgedeeld aan reizigers die Schiphol vanuit China binnenkomen. "Het is belangrijk om die zelftests te blijven doen", zegt Fanoy. "Er zijn nog steeds kwetsbare groepen voor wie het heel veel effect heeft, daarbij kunnen er altijd nieuwe varianten opspelen waar de huidige vaccinaties misschien niet geschikt tegen zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938