Start van hoofdcontent

Stad

nl

Natste januari ooit zorgt voor overlast: "Het lijkt hier wel een golfslagbad"

16 januari 2023, 21.30 uur · Aangepast 17 januari 2023, 08.11 uur · Door Quirien Euwe

Het was vandaag nat. En het was al veel meer dagen dit jaar nat. Sinds er in 1971 begonnen is met meten, viel er van 1 tot en met 15 januari nooit zoveel regen als nu. En dat merken de Amsterdammers op straat en in sommige gevallen zelfs in huis.  

Gemiddeld valt er de eerste helft van januari zo'n 34 millimeter regen, dit jaar zitten we al aan de 100 millimeter. Dat is te zien aan de grote plassen op straat. "We ontvangen veel meldingen over grote plassen water. We zijn er best druk mee", zegt Waternet tegen AT5. "We zien dat het water niet overal meteen kan weglopen en verstoppingen in het riool kunnen een oorzaak zijn."

Waternet geeft het advies om ter plekke de blokkades, zoals bladeren, weg te halen. "In het geval van meldingen sturen we iemand erheen om te kijken wat de oorzaak is. In geval van verstoppingen wordt de put leeggezogen."

Sean uit de Czaar Peterbuurt heeft ook binnen last van water

Maar voor sommige Amsterdammers zijn de problemen door de vele regen groter dan alleen plassen voor de deur. "Ik sta gisterochtend op en ik dacht eerst: ik heb in mijn broek geplast", zegt Sean, die in de Czaar Peterbuurt woont. 

"Maar dat was dus blijkbaar niet zo. Er is dus blijkbaar een vette lekkage hier bij ons in de straat. Ik woon hier nu drie jaar en dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Het is lijkt wel één groot golfslagbad, het Tikibad." Waternet zegt tegen AT5 dat dit soort problemen kunnen komen door een te hoog grondwaterpeil en dat in het geval van Sean de verhuurder verantwoordelijk is.

Goed nieuws tot slot voor de Amsterdammers die net als Sean klaar zijn met de regen: Weeronline.nl voorspelt na nog een paar buien de komende dagen een droge vrijdag, zaterdag én zondag. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938