Start van hoofdcontent

Stad

nl

Binnengasthuis bezet door UvA-studenten: "Stop samenwerking met Shell"

16 januari 2023, 19.00 uur · Door Romain Beker

Meerdere UvA-studenten hebben vandaag het binnengasthuis aan de Oudemanhuispoort bezet. De groep zegt niet te vertrekken voordat de UvA aan hun eisen meewerkt. "Breek de banden met Shell en wees transparant over samenwerking met de fossiele industrie."

AT5

Tientallen studenten van onder meer Mokum Kraakt en University Rebellion verzamelden zich vanmiddag voor de UvA-locatie aan de Oudemanhuispoort. Het doel: zorgen dat de UvA de banden met Shell verbreekt. 

De studenten zeggen niet te accepteren dat de UvA niet transparant is over hun samenwerking met de fossiele industrie: "De naam van de UvA wordt door Shell gebruikt voor Greenwashing", zegt Bor van Zeeland, van studentenvakbond ASVA. "Een instituut als deze mag niet gebruikt worden om de toekomst af te breken." 

'Lastigvallen'

Naast de protesten werd het binnengasthuis bezet. Om het bestuur van van de UvA lastig te vallen, zegt Itaï, woordvoerder van End Fossil. "Ze hebben naar ons te luisteren."

Veel omstanders die een kijkje komen nemen hebben begrip voor het protest. "Heerlijk", vertelt een vrouw die net komt aanlopen. "Eindelijk gebeurt er eens wat. Het laat ook zien dat men hier serieus over is en dat de studenten niet bang zijn om hun mening te geven. Zij zitten er middenin, zij weten het."

'Protesteren mag, bezetten niet'

De UvA laat op hun website weten in geen geval mee te werken aan onderzoek dat het gebruik van fossiele brandstoffen bevordert en dat het zich niet laat sponsoren door de fossiele industrie.

UvA voorzitter Geert ten Dam reageerde via Twitter:  "Onze lijn blijft: protesteren en demonstreren mag, maar bezetten niet." Dat de activisten hun vertrek niet konden toezeggen, zegt Ten Dam te begrijpen. "Maar hebben ook aangegeven dat we aangifte doen. Dat betekent dat de politie mogelijk gaat ontruimen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938