Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brand in woning Herengracht, meerdere bewoners kunnen voorlopig niet terug

25 januari 2023, 06.07 uur · Aangepast 25 januari 2023, 13.48 uur · Door AT5

In een woning aan de Herengracht is vannacht brand uitgebroken. De brand is inmiddels uit, maar door de bluswerkzaamheden hebben meerdere woningen aanzienlijke schade opgelopen. Daardoor kunnen meerdere bewoners voorlopig niet terug naar huis. Twee woningen zijn onbewoonbaar verklaard.

De brandweer werd rond 01.40 uur voor het eerst over de brand gealarmeerd. De brandweer sprak aan het begin van de ochtend nog van een complexe situatie: "Het vuur is lastig te bereiken. Meerdere woningen grijpen als een puzzel in elkaar." Het is onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

Tijdens de brand was het vuur van buitenaf niet te zien; volgens de brandweer bevond het zich in de 'wand- en vloerconstructie' van een van de panden. In een aantal woningen zijn vloeren of plafonds beschadigd, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Een van de bewoners laat aan AT5 weten dat het plafond van één van de woningen zelfs helemaal verdwenen is.

Café

Ongeveer tien bewoners hebben hun woning uit voorzorg moeten verlaten. De helft van hen is tijdelijk in een café in de buurt opgevangen, niemand raakte bij de brand gewond. Hoeveel woningen uit voorzorg ontruimd zijn, is niet duidelijk.

Naast brandschade heeft een aantal woningen waterschade van het blussen opgelopen. Ook moeten sommige delen van woningen gesloopt worden om bij de brand te kunnen komen. De brandweer geeft aan dat het hier, voor zover dat kan, "erg voorzichtig" mee probeert te zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938