Start van hoofdcontent

Stad

nl

Faillissement dreigt voor wooncoöperatie de Nieuwe Meent

1 februari 2023, 20.00 uur · Aangepast 2 februari 2023, 17.23 uur · Door Frederieke Weel

De toekomst van één van de eerste wooncoöperaties van de stad, de Nieuwe Meent, staat op losse schroeven. De coöperatie zegt geholpen te zijn met een langere aflossingstermijn van de gemeente, maar die ziet daar geen ruimte voor. Een faillissement kan grote gevolgen hebben voor soortgelijke projecten: "Als nu blijkt dat wij failliet gaan, investeert straks niemand meer in dit soort initiatieven."

Eigenlijk zou op het Archimedesplantsoen in de Watergraafsmeer al volop gebouwd moeten worden aan een van de eerste woningcoöperaties van de stad. Een door de leden van de Nieuwe Meent zelf ontworpen en gefinancierde woning, die ze vervolgens aan zichzelf zouden verhuren. "We hadden alles al voor elkaar", vertelt voorzitter Lauri Schippers. "Een contract met een aannemer, een mooi stuk grond, een omgevingsvergunning en een crowdlending van 450.000 euro."

Toch zit de wooncoöperatie in zwaar weer. Door een onjuiste erfpachtberekening van de gemeente en een vertraagde vergunningsprocedure liep het project vertraging op. "In die maanden is er veel gebeurd. De oorlog in Oekraïne, inflatie, hogere bouwkosten en een stijgende rente. Toen hadden we opeens geen sluitende businesscase meer. Al die externe factoren zijn niemands fout, maar het is wel een ongelukkige samenloop van omstandigheden waardoor we nu geen lening van de bank kunnen krijgen."

Het ontwerp van De Nieuwe Meent

Volgens Schippers is er een oplossing mogelijk als de gemeente de voorwaarden van het stimuleringsfonds voor wooncoöperaties iets anders zou interpreteren. "Als de aflossingstermijn verhoogd wordt van 20 naar 30 jaar kunnen wij een lening krijgen van de Duitse GLS bank. Alleen is de gemeente is op dit moment niet bereid om dat te doen", vertelt ze. 

Quote

"Ik begrijp niet waarom de gemeente niet wat meer met de Nieuwe Meent meedenkt"

Clemens Mol van Stichting !Woon

Een woordvoerder van wethouder Reinier van Dantzig laat weten dat dit inderdaad niet mogelijk is. "Het verlengen naar 30 jaar is binnen in de huidige verordening onmogelijk. Het bieden van overheidsfinanciering is gebonden aan wet en regelgeving. Daarnaast zal de gemeente ook moeten afwegen of deze financiering doelmatig, doeltreffend en financierbaar is", schrijft hij. 

Hoge ambities

Volgens Clemens Mol van Stichting !WOON zijn de ambities van de gemeente op het gebied van wooncoöperaties hoog. "Ze willen dat in 2040, 10% van de woonvoorraad uit wooncoöperaties bestaat en ze hebben veel kavels in de stad hiervoor gereserveerd. Op die manier kunnen er blijvend betaalbare huurwoningen worden gerealiseerd die door Amsterdammers zelf geregeld zijn. Mede hierom begrijp ik niet waarom de gemeente niet wat meer met de Nieuwe Meent meedenkt."

De woordvoerder laat weten zich al maximaal flexibel te hebben opgesteld. "De gemeente heeft alles op alles gezet om het voor elkaar te krijgen, maar er zijn grenzen aan wat mogelijk is. De gemeente is al lang en met regelmaat in gesprek met deze wooncoöperatie en is die ook al ruim tegemoet gekomen, ruimer dan de andere initiatieven." 

Andere initiatieven

Mol voorziet dat een eventueel faillissement van de Nieuwe Meent een domper zou zijn voor nieuwe en bestaande initiatieven. "Het zou fijn zijn als ze toch zouden slagen want dat bemoedigt nieuwe wooncoöperaties ook weer. Als het de Nieuwe Meent al niet zou lukken, met zo’n goed plan wat echt iets toevoegt aan de stad, geeft dat toch een signaal af dat het risicovol is om te investeren in zo'n project."

"Het beleid voor wooncoöperaties is voor de oorlog in Oekraïne bedacht. Dat was op dat moment best passend. Er zijn nu gewoon andere omstandigheden." Volgens Mol vragen die veranderende omstandigheden om nieuwe, passende maatregelen. "De gemeente moet daar een keuze in maken en achter dit burgerinitiatief gaan staan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938