Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Zware touringcars mogen vanaf 2024 het centrum niet meer in

2 februari 2023, 07.20 uur · Aangepast 2 februari 2023, 08.43 uur · Door AT5

Zware toeristenbussen zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom in de binnenstad. Touringcars van meer dan 7,5 ton mogen vanaf 1 januari 2024 bezoekers alleen nog op speciale plekken aan de randen van de binnenring laten in- en uitstappen.

@nvdhdn

Alleen bussen met een ontheffing mogen zich straks nog in de binnenstad begeven. Rond de Centrumring S100 wordt door de gemeente gekeken naar extra op- en afstapplekken en worden bestaande plekken verbeterd. Ook wordt er gekeken naar parkeerplekken bij stations, zodat de bezoekers met het openbaar vervoer verder het centrum in kunnen reizen.

Uitzondering

Er wordt een uitzondering gemaakt voor de route Weesperstraat-Valkenburgerstraat-Kattenburgerstraat, omdat langs die route zich een groot aantal culturele organisaties, zoals Nemo, het Joods Historisch Museum en de Hermitage bevinden.

"Er komen jaarlijks veel bezoekers naar Amsterdam met een touringcar. Dat zijn niet alleen toeristen, maar ook kinderen op schoolreisje naar Artis of ouderen die naar een museum gaan en daar willen we graag ruimte voor bieden", aldus wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer).

"Maar met 300 tot 450 touringcars per dag er is teveel overlast voor de bewoners in het centrum, waar juist heel weinig plek is voor deze grote wagens. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken."

Uitgesteld

Het was oorspronkelijk de bedoeling om zware touringbussen al vanaf 1 januari 2023 uit de binnenstad te weren, maar dat werd afgelopen zomer door 'verschillende factoren' uitgesteld. Zo was de reisbranche al bezig met het volgende hoogseizoen en moesten er nog parkeerlocaties voor de bussen komen buiten de ring.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938