Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsenstallingen in overvloed, maar we zetten onze fiets toch nog vaak op straat

9 februari 2023, 07.00 uur · Door Jesler Bos

De fiets is veruit het meest gebruikte vervoersmiddel in de stad. Niet voor niets dus dat Amsterdam flink investeert in overdekte fietsenstallingen. Met de komst van de gloednieuwe stalling bij het Centraal Station beheert de gemeente negentien overdekte fietsenstallingen. Samen goed voor ruim 31.000 parkeerplekken. Toch blijven we kampioen in het foutparkeren van onze fietsen. Zo belandden er in de afgelopen drie jaar bijna 200.000 fietsen in het fietsendepot. Hoe komt dat toch en wat is er aan te doen?

AT5

"Ik ben hier maar even, dus vind het een beetje overdreven om helemaal naar beneden te rijden", "Ik moest alleen even brood halen", en "een soort luiheid denk ik toch", zijn enkele reacties die wij kregen op de vraag waarom mensen hun fiets niet in de overdekte fietsenstalling zetten.

Toch is het volgens gedragsexpert Saar Mollen een aanname om te denken dat alle mensen te lui zijn om hun fiets in de stalling te plaatsen. "Er kunnen diverse redenen zijn", vertelt ze. "Misschien vindt iemand het een beetje eng om de fiets beneden te plaatsen. Als je weet waarom mensen de fietsen er niet neerzetten kan je de omgeving en de communicatie daarop aanpassen." Het is volgens Mollen ook belangrijk om te onderzoeken welk publiek er komt. Zijn dat bijvoorbeeld veel toeristen, dan is het handig om in meerdere talen te communiceren.

Sociale norm 

"Er stonden hier allemaal fietsen dus ik dacht dat het weer mocht", zegt een voorbijganger op de Oosterdokskade. Dat verschijnsel noemt Mollen de 'sociale norm'. "Als jij ergens komt en je ziet allemaal fietsen staan - zeker als je ergens voor het eerst bent - dan zet je je fiets daar ook neer."

Om die sociale norm te doorbreken moeten stoepen en pleinen waar de fiets niet mag staan, worden schoongeveegd, vertelt ze. De gemeente doet dat ook op verschillende plekken. Zo zijn fietsenknippers dagelijks bij het Leidseplein en het Beursplein te vinden, twee keer per week aan de Oosterdokskade en rijden ze elke dag langs een treinstation in de stad. 

Volgens Mollen moeten mensen zien dat foutparkeren consequenties heeft. Een boete of een ritje naar het fietsendepot kan het gedrag van mensen beïnvloeden. "Je wil dat het duidelijk is dat het plaatsen van je fiets in de fietsenstalling meer voordelen biedt dan  nadelen."

Quote

"Mensen willen altijd bij de meerderheid horen"

Saar Mollen, gedragsexpert

Maar het gedrag van mensen is ook op een positieve manier te veranderen. "Mensen willen altijd bij de meerderheid horen", vertelt Mollen. "Daarom zou het ook een goed idee zijn om te benadrukken hoeveel mensen de fiets al wél in de stalling hebben gezet. Dat kan door grote borden bij de ingangen van de stallingen te plaatsen waarop staat dat steeds meer mensen hun fiets al in de stalling hebben gezet. Op die manier zorg je ervoor dat je ook de laatste mensen over de streep trekt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938