Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kinderen van ouders met verslaving en psychische klachten geportretteerd: "Taboe moet verdwijnen"

10 februari 2023, 19.55 uur · Aangepast 11 februari 2023, 11.16 uur · Door Floris de Jong & Isa Sauer

Negentien portretten van kinderen die zijn opgegroeid met ouders met psychische en/of verslavingsproblemen zijn vanaf vandaag te zien bij station Bijlmer Arena. De tentoonstelling 'Kind Van' vertelt hun verhalen. Volgens organisator Mirjam Bekker-Stoop moet er een taboe worden doorbroken: "Ik hoop eigenlijk met dit project en deze portretten op straat dat mensen zich niet alleen voelen daarin."

AT5

In Nederland groeit één op de zes kinderen op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Stanley ter Haar is een van die kinderen en wordt in de tentoonstelling afgebeeld: "Ik kwam in een gezin dat enorm zijn best deed, maar een vader die een enorm verslavingsverleden had op het gebied van drank". Organisator Mirjam Bekker-Stoop van stichting Open mind vindt dat dit soort verhalen meer op de voorgrond moeten komen, en startte dit project samen met fotograaf Sevilay Maria, ook een 'kind van'.

"Ik hoefde niet lang na te denken toen Mirjam me vroeg", vertelt Sevilay. Naast fotograferen, staat ze ook zelf model: "Het is te gek om je persoonlijke verhaal te vertellen, maar ineens ook onderwerp worden is spannend." Sevilay maakt in de foto’s voelbaar hoe de geportretteerden letterlijk uit de schaduw van de problematiek van hun ouders te kruipen. Ze hoeven niet meer te zwijgen, ze worden gezien en gehoord.

Quote

"Het gaat ook om volwassenen, want je blijft altijd het kind van je ouders, ook met verslaving"

Mirjam Bekker-Stoop - organisator

Sevilay Maria heeft iedere geportretteerde geïnterviewd: "Een rode draad bij iedereen was eenzaamheid." Ook Sevilay merkte dit zelf ook: "Uit de voorgesprekken bleek dat heel veel mensen loyaliteit hebben naar hun ouders en eigenlijk niet loskomen van het verleden."

Voor Stanley is het heel bijzonder om mee te mogen werken: "Ik zeg altijd maar zo: Mensen hebben mij niet gemaakt en gaan mij zeker ook niet breken.En dat je zoiets je hele leven meedraagt, is de reden dat de tentoonstelling verhalen toont van personen tussen de achttien en de tachtig jaar oud. "Je blijft voor altijd het kind van je ouders, ook met een verslaving", zegt Sevilay.

Nu de tentoonstelling eindelijk te zien is voor publiek, hopen de drie dat de foto's iets doen met de bezoekers: "Ik hoop dat deze tentoonstelling een bijdrage is aan het doorbreken van alle stigma's", aldus Stanley. De tentoonstelling begint in Amsterdam, en gaat later dit jaar naar andere steden toe. Bij station Arena zijn de portretten te zien tot 6 maart.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938