Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spoor verzakt door werkzaamheden Zuidasdok: lijn 51 rijdt niet

14 februari 2023, 18.04 uur · Aangepast 15 februari 2023, 09.37 uur · Door AT5

Na werkzaamheden voor het project Zuidasdok bij station Zuid afgelopen weekend blijkt dat er één metrospoor is verzakt. Daarom kan het spoor in ieder geval tot en met woensdag niet gebruikt worden, met als gevolg dat lijn 51 niet rijdt. Lijn 50 wordt maximaal ingezet. Experts van Zuidasdok doen onderzoek om te kijken hoe ernstig de verzakking is. Daarna zal duidelijk worden of en hoe lang het spoor buiten dienst is. 

AT5 / Luuk Koenen

Op de plek waar de nieuwe Brittenpassage gebouwd wordt, liet een monitoringsysteem zien dat er een verzakking was. Onder het metrospoor ligt het toekomstige dak van de tweede reizigerstunnel van station Zuid. Dit deel werd in 2021 op zijn plek geschoven. Volgens experts van Zuidasdok en Bouwcombinatie Nieuw-Zuid is het onduidelijk wat de precieze oorzaak van de verzakking is. 

Vannacht zal daarom verder onderzoek worden gedaan naar de verzakking. Zo worden onder andere spoorstaven, dwarsliggers en ballast op deze plek tijdelijk weggehaald. Amsterdam Zuidas laat weten dat de omgeving naar verwachting geen geluidhinder zal ondervinden. Na dit korte onderzoek kan er worden vastgesteld hoeveel tijd het herstel in beslag zal nemen. 

De plek waar het metrospoor licht is verzakt - Amsterdam Zuidas Informatiecentrum/ Marcel Steinbach

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938