Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Holi Phagwa-feest in Zuidoost: muziek, dans, heel veel kleur én voor vriend en vijand

8 maart 2023, 19.51 uur · Aangepast 9 maart 2023, 12.49 uur · Door Nadine van Ginkel

Vandaag viert de Hindoestaanse gemeenschap het Holi Phagwa-feest. Hiermee wordt de overwinning van de lente op de winter gevierd en dat betekent: feest bij de Amsterdamse Poort. Echt lenteweer kan je het helaas niet noemen, maar dat mag de pret vandaag niet drukken. 

Het zogenoemde Holi Phagwa-feest, is een kruising tussen nieuwjaar en een offerfeest. De Hindoestanen wensen elkaar 'Subh Holi', wat zoiets als 'gelukkige lente' betekent. Met zang en dans vieren ze de overwinning van het goede op het kwade. Maar voor de Hindoestanen betekent het feest vooral: elkaar bedelven onder felgekleurd poeder. Het gekleurde poeder symboliseert de natuur die in bloei staat.

Traditie van het Holi feest: Iedereen bestrooit met kleurpoeder

De bezoekers van de viering op het Groot Bijlmerplein zijn blij met de viering in de stad. "Fantastisch. Het is fijn om een Hindoeïstisch feest te vieren. Je ziet de pret, je ziet hoeveel mensen er omheen zijn. Het is echt geweldig."

De verschillende kleuren hebben ook een betekenis. Zo staat wit voor vrede, rood voor liefde en vruchtbaarheid, geel voor levenswijsheid en oranje voor vuur en geduld. "Met Holi maakt het niet uit of je met je beste vriend of je vijand speelt. Of met welke kleur je speelt. Als iedere dag Holi was, zou er nergens in de wereld onvrede zijn." 

💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda