Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw dreigt ontruiming voor voormalig ADM-krakers: "Maar we hebben nog hoop"

12 maart 2023, 08.00 uur · Aangepast 12 maart 2023, 09.23 uur · Door Hedwig Goudsmit

Ruim vier jaar na de ontruiming van het voormalige ADM-terrein en de verhuizing naar Amsterdam-Noord, hangt het zwaard van Damocles opnieuw boven het hoofd van tientallen oud-ADM'ers. De overeenkomst tussen het stadsbestuur en de bewoners loopt tot oktober volgend jaar, maar terwijl het einde nadert beginnen de oud-ADM'ers zich eindelijk een beetje thuis te voelen in Noord. 

Na 21 jaar werd het terrein van de voormalige Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) in het Westelijk Havengebied begin 2019 ontruimd. De ADM'ers kregen een nieuwe plek: de voormalige slibvelden in Noord, net buiten de ring. Met ruim vijftig man verhuisden ze naar het braakliggend terrein, waar vroeger de waterzuivering zat. Hier mochten ze in de eerste instantie twee jaar blijven, maar het stadsbestuur verlengde de overeenkomst tot oktober 2024.

Toegevoegde waarde

Maar nu ze zich er eindelijk thuis zeggen te voelen, komt die datum ineens akelig dichtbij. Hay Schoolmeesters is coördinator van het in 'Het Groene Veld' omgedoopte terrein en zegt dat het er eindelijk weer een beetje begint te leven. "We hebben een goede samenwerking met de omliggende wijken Jeugdland, Elzenhagen en Noorderkwartier. De mensen uit de buurt vinden ons leuk en wij vinden hen leuk."

Quote

"Wat verliest de buurt als we hier weg moeten? Hele goede buren"

Thomas Reineke, eetcafé ADM Noord

Dat de ADM'ers warme banden onderhouden met bewoners van de omliggende wijken is niet alleen prettig, maar in hun ogen ook cruciaal in hun streven om langer te mogen blijven. Ze hopen namelijk dat als ze van grote culturele en sociaal maatschappelijke waarde zijn, het stadsbestuur niet anders kan besluiten dan de overeenkomst te verlengen.

In de reportage hieronder zie je wat er op dit moment allemaal gebeurt bij ADM Noord. We spreken onder anderen een dichter, een beeldend kunstenaar en nemen een kijkje in de volkskeuken en de tuin.

AT5

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ook het stadsbestuur de toegevoegde waarde ziet. Niet alleen voor de omliggende buurten, maar eigenlijk voor heel Amsterdam. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de gemeente vindt dat het terrein groter is dan de behoefte van de ADM'ers. Doel is dan ook het terrein te gaan gebruiken voor verschillende dingen. Zo zijn er onder andere plannen voor de bouw van een kleine warmtecentrale. Wel blijft de gemeente plek bieden voor  'cultuur en recreatie.' Of dat betekent dat de ADM'ers op hun nieuwe stek mogen blijven, zal moeten blijken.

Naar verwachting beslist het stadsbestuur dit voorjaar of de overeenkomst ook na oktober volgend jaar in Noord mogen blijven wonen.