Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Straten in de Pikoletstraat: twa twa's, pikolets én een bijzonder blokfluit-duo

16 maart 2023, 18.00 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we in de Pikoletstraat in de Vogeltjeswei in Zuidoost. 

Hendrik, voorzitter van zangvogelvereniging Ringmasters, vertelt ons waarom de straten van de Vogeltjeswei zijn vernoemd naar allerlei tropische zangvogels. "Vroeger was dit een weiland waar wij, Surinaamse mensen, heel wat vogeltjes hebben getraind en ook wedstrijden hebben gehouden", legt hij uit. In de Pikoletstraat vertelt mede-zangvogelliefhebber Hesdie dat de zogenaamde twa twa eigenlijk vaker wordt gebruikt als wedstrijdvogel dan de pikolet. Jammer dus, dat daar geen straat naar is vernoemd.  

Quote

"Vroeger was dit een weiland waar wij, Surinaamse mensen, heel wat vogeltjes hebben getraind en ook wedstrijden hebben gehouden"

Hendrik

Bewoner Rob maakt kunst in de vorm van computergraphics en installatiekunst. In zijn nieuwste werk gaat het over onze verhouding tot de natuur. Hij maakt zogenaamde 'draadfiguren’, dingen in hun ontwerpstaat, die hij combineert met natuur. "Dit is een kuiken te midden van een technische installatie", vertelt hij bij een van zijn werken. Gaat dat zien dus! 

Quote

"Dit is dus een kuiken te midden van een technische installatie"

Rob

Verderop in de straat ontmoeten we bewoners Gleone en Roy. Zij wonen meer dan twintig jaar in de Pikoletstraat. Gleone is erg betrokken bij de buurt en organiseert veel activiteiten; van baklessen voor kinderen tot swingende senioren soulparties. Het is volgende maand een jaar geleden dat Gleone een Koninklijke onderscheiding kreeg: "Dat voelt geweldig, omdat je dan toch ziet dat mensen waarderen waarmee je bezig bent."  

Quote

"Dat voelt geweldig, omdat je dan toch ziet dat mensen waarderen waarmee je bezig bent"

Gleone

Gleone en Roy zijn beiden erg muzikaal. Ze laten dit zien met een blokfluitduet. Daarnaast is Roy kerkorganist in de Rooms-Katholieke kerk aan de Keizersgracht. Op zijn keyboard in de woonkamer geeft hij een demonstratie.  Na dit muzikale intermezzo vertelt hij over zijn passie voor geschiedenis, die hij verwerkt in zijn radioprogramma. Roy sluit af met uitleg over het ontstaan van een van de oudste Surinaamse liedjes 'Peroem, peroem, mi patron'.  

Elke dinsdag en donderdag zijn er nieuwe afleveringen van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]