Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Celstraf en tbs voor man die schoonzus neerstak en haar 3-jarige dochter bedreigde

19 maart 2023, 08.22 uur · Door AT5

Een 57-jarige man is deze week veroordeeld tot twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor een steekpartij aan de Ida Gerhardtlaan in Amstelveen. Hij probeerde zijn voormalige schoonzus te doden en bedreigde haar dochtertje met een mes.

Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

De steekpartij vond in de zomer van 2021 plaats. Agenten troffen het gewonde slachtoffer en haar drie jaar oude dochter op de stoep aan. Het ongeveer dertig centimeter grote mes dat gebruikt was lag nog in hun buurt. De vrouw bleek meerdere keren in haar rug en één keer in haar lies is gestoken. Een van de steken in haar rug had een klaplong veroorzaakt.

Camerabeelden

Uit onderzoek van de politie bleek dat de dader in een auto voor de woning op de vrouw wachtte. Op camerabeelden was te zien hoe hij contact maakte met de voormalige schoonzus en haar kind. Vervolgens pakte hij het kind vast. Op het moment dat de vrouw haar dochtertje terug wilde pakken, viel ze en stak de man haar meerdere keren. 

Zelf verklaarde hij dat hij onder meer de scheiding tussen zijn zwager en zijn vrouw wilde bespreken. De man, die eerst in Afghanistan woonde, is psychisch onderzocht. Daaruit bleek dat hij 'een ernstige oordeels- en kritiekstoornis' heeft. "Na de eerder door verdachte getoonde veerkracht waarbij hij na zijn komst uit Afghanistan in Nederland een mooi bestaan opbouwde, was de afgelopen jaren als gevolg van de geconstateerde psychopathologie sprake van een neerwaartse spiraal", schrijft de rechtbank in het vonnis

Quote

"Zij heeft ervaren dat zij moest vechten voor het leven van haar dochter"

Vonnis rechtbank

Het slachtoffer beschreef in haar slachtofferverklaring hoe zij nog elke dag last heeft van niet alleen de steekpartij, maar vooral van de bedreiging van haar dochtertje. "Zij heeft ervaren dat zij moest vechten voor het leven van haar dochter", staat in het vonnis. "Dat het destijds driejarige meisje zelf veel last heeft van verdachtes handelen heeft ondervonden, blijkt ook uit de door haar gemaakte tekeningen die aan de rechtbank zijn overgelegd. De rechtbank rekent verdachte dit alles zwaar aan."

De rechtbank stelt dat deze poging tot doodslag en bedreiging een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigt, maar vindt ook dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank wil dat hij zo snel mogelijk behandeld wordt. Het gaat om een gedwongen behandeling, omdat hij ontkent dat hij iets mankeert en niet wil meewerken. Ook moet de maatschappij tegen hem beschermd worden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938