Start van hoofdcontent

Stad

nl

700 mbo-studenten strijden in de Rai om Nederlands kampioen te worden in vakgebied

24 maart 2023, 13.00 uur · Aangepast 24 maart 2023, 20.20 uur · Door Nadine van Ginkel & Jasmine van Dijk

Van kapper tot automonteur: alles komt aan bod in de Rai, waar ruim 700 mbo-studenten strijden om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun vakgebied. Tijdens het evenement, 'Skills Heroes', wordt aandacht geschonken voor het vakmanschap en de waardering daarvan.

AT5

Skills Heroes zijn de vakwedstrijden voor mbo-studenten en bestaan ​​uit drie onderdelen, de voorrondes op school, kwalificatieronde en de finaledagen. Bij deze wedstrijden krijgen zij de kans om hun talenten te ontwikkelen, worden ze enthousiast over hun vak en inspireren ze andere jongeren voor hun keuze voor het beroepsonderwijs.

Het evenement zorgt voor extra aandacht voor het middelbaar beroepsonderwijs. Dat is volgens de minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), noodzakelijk. "Het is heel erg belangrijk dat we het mbo meer in de etalage zetten. Voor veel jongeren is dit een geweldige toekomst. Je kan hier zien wat voor mooie vakopleidingen je hebt, hoe goed je daar in kan zijn en hoeveel mogelijkheden daarin liggen", vertelt hij aan AT5. 

Quote

"Het is heel erg belangrijk dat we het mbo meer in de etalage zetten."

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Taarten bakken en haren verven

Op de twee finaledagen worden de studenten beoordeeld op minimaal 45 verschillende aspecten door onafhankelijke juryleden uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Er zijn wedstrijden in ongeveer 50 verschillende beroepen, van het maken van de lekkerste taarten tot wie er als kapper het beste haar kan verven. Bezoekers van het evenement kunnen naast het bijwonen van de verschillende wedstrijden ook meedoen aan activiteiten. Zo wordt er gemetseld, geklommen en kunnen ze sleutelen aan auto's. 

De prijsuitreiking voor de vakwedstrijden is vanavond om 19.30 uur. De winnaars kwalificeren zich voor deelname aan het Europese kampioenschap EuroSkills 2023, dat dit jaar plaatsvindt in Polen van 5 tot 9 september. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938