Start van hoofdcontent

Stad

nl

“Ik zal de barakken nooit vergeten, nooit”: De Straten bezoekt Atatürk

28 maart 2023, 18.00 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we in een nogal atypische straat; Atatürk in Noord vlakbij de NDSM-werf. Behalve een klein monument en een bushalte staat er niks. Toch heeft de straat een bijzondere geschiedenis. 

Ben je wel eens met de bus naar de NDSM-werf gegaan? Dan ben je vast in- of uitgestapt bij de halte Atatürk. Deze straatnaam verwijst naar Woonoord Atatürk dat hier van 1965 tot 1978 stond. In houten barakken leefden de eerste Turkse arbeidsmigranten in Amsterdam bij elkaar. Er was plek voor een kleine 300 man, die werkten op de NDSM-werf. Het woonoord werd vernoemd naar de eerste president van Turkije, Atatürk. In de Nederlandse volksmond heette het kamp ‘Turkendorp'.

Huseyin Erarslan dook in de geschiedenis van het Woonoord Atatürk en schrijft hier nu een boek over. Zijn vader heeft in een soortgelijk kamp gewoond, en voor zijn boek sprak Huseyin met veel oud-bewoners om hun verhalen te documenteren. Het Woonoord was de bakermat van de Turkse gemeenschap in Amsterdam:“Het Atatürk-woonkamp heeft een grote naam in de Turkse gemeenschap.” 

Quote

“Het Atatürk-woonkamp heeft een grote naam in de Turkse gemeenschap”

Huseyin

Abdullah Gülseven kwam in 1973 naar Amsterdam om te werken op de NDSM-werf en woonde vier jaar in Woonoord Atatürk. Abdullah heeft warme gevoelens over deze tijd. Hij woonde dichtbij zijn werk, er werd lekker gekookt en schoongemaakt. Ook speelde hij als keeper in het voetbalteam Ataspor. “De mooiste herinneringen waren sport, voetballen, lekker eten.” Het werk op de NDSM-werf was zwaar, maar het wonen op de werf beviel hem heel goed.

Quote

“De mooiste herinneringen waren sport, voetballen, lekker eten”

Abdullah

Nu woont er niemand meer in de straat Atatürk, maar om de hoek woont Peter op de Scheepsbouwweg. Hij woont er nu al 34 jaar, en komt al veel langer hier in de omgeving. Peter herinnert zich het Woonoord nog wel. Hij kwam hier vroeger vaak in de buurt om te voetballen. “Toen had ik nog wel het idee dat ik hier nooit in Noord zou willen wonen.” In al die jaren heeft Peter veel dingen zien veranderen: "Het is hier vreselijk druk geworden."

Quote

“Toen had ik nog wel het idee dat ik hier nooit in Noord zou willen wonen”

Peter

Elke dinsdag en donderdag zijn er nieuwe afleveringen van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]