Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Tropenmuseum en drie andere musea gaan verder onder naam Wereldmuseum

28 maart 2023, 11.17 uur · Aangepast 28 maart 2023, 12.59 uur · Door AT5

De museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen - bestaande uit Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde - zal vanaf de nazomer samen met het Wereldmuseum verdergaan onder één naam: Wereldmuseum.

Tropenmuseum

In de nazomer zal, naast de nieuwe naam, ook de vernieuwde huisstijl worden gelanceerd. Met de nieuwe naam willen de musea de gezamenlijke missie, inspireren tot wereldburgerschap, centraal stellen.

"We gaan over naar een nieuw logo en alles wat daar natuurlijk bij komt kijken. We zullen een eenheid in visuele identiteit gaan uitstralen.", vertelt Zdenka Fieggen, persvoorlichter van Nationaal Museum van Wereldculturen aan AT5. 

Algemeen directeur Marieke van Bommel: "Met onze tentoonstellingen en activiteiten, maar ook in ons voortdurende onderzoek gaan we uit van een wereld die we met elkaar delen en waarin we elkaar beïnvloeden. En juist dát willen we tot uiting brengen in de nieuwe naam."

Fusie

Sinds de fusie in 2014 hebben de musea een andere koers ingezet. Een nieuwe naam zou dan ook een logische volgende stap zijn. Ook zou de naamsverandering aansluiten bij de belofte die in 2018 werd gedaan met een persbericht van Nationaal Museum van Wereldculturen 'Words Matter'. 

"De publicatie geeft inzicht in het effect van woordkeuze en geeft handvatten om andere keuzes te maken. Het woordgebruik in onze musea is daar al op aangepast, nu vervolgen we deze ingeslagen weg met een nieuwe naam", aldus Van Bommel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938