Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lege clubkas en te weinig vrijwilligers: sportverenigingen dreigen massaal in de problemen te komen

2 april 2023, 20.00 uur · Aangepast 3 april 2023, 07.15 uur · Door Frederieke Weel

Bijna de helft van de amateurclubs in Nederland belandt binnen vijf jaar in de ernstige problemen, blijkt uit nieuw onderzoek van het Register voor Verenigingsbestuurders. Bij Amsterdamse clubs gelden die problemen net zo, ziet Julius Egan van de Sportraad Amsterdam. Vooral de stijgende kosten voor verenigingen en een tekort aan vrijwilligers zijn een grote zorg. 

Uit onderzoek van het Register voor Verenigingsbestuurders (RvvB) blijkt dat stijgende kosten, terugloop in beschikbare bestuurders en groeiende bureaucratie het besturen van amateurclubs moeilijk maakt. Dilo Kruyswijk is voorzitter van Apollo Basketball in Zuid en herkent de problemen. "Wij hebben ook last van de steeds maar stijgende kosten", vertelt hij. "Twee derde van ons hele budget gaat naar zaalhuur. Ook de parkeervergunningen en kosten voor trainers blijven maar stijgen. Uiteindelijk is dat niet meer te houden. Zeker als je wilt groeien en de contributie niet wil verhogen."

Naast de stijgende kosten is ook het vinden van geschikte bestuurders een probleem. Kruyswijk noemt het een voltijd baan. "Ik sta vaak 20 tot 30 uur in de week in de hal. Als je je bestuursfunctie goed wil doen, moet je eigenlijk een beetje gek zijn. En zelfs met alle tijd die ik er in stop, red ik veel taken nog steeds niet. Ik kom nu niet toe aan subsidie-aanvragen en het regelen van sponsoren", vertelt hij. 

De cijfers uit het onderzoek bevestigen de hoge werkdruk. Op dit moment ervaart de helft van de bestuurders structurele overbelasting. 

Stadsdelen

Julius Egan van de Sportraad Amsterdam ziet dat het in bepaalde stadsdelen nog lastiger is om bestuurders te vinden, dan op andere plekken. "Voor stadsdelen als Noord, Nieuw-West en Zuidoost is het moeizamer. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat leden in Zuid en Oost gewend zijn om complexe organisaties aan te sturen. Dat is in die andere stadsdelen minder het geval, waardoor ze nog meer aarzelen om die bestuursfunctie op te pakken", aldus Egan.

Op dit moment gebruikt meer dan de helft van de amateurclubs hun reserves om de stijgende kosten te compenseren, maar denkt dit maximaal nog twee jaar te kunnen volhouden. "Ik verwacht voor Amsterdam een soortgelijk scenario, als we niet gaan ingrijpen", zegt Egan. "En dat heeft te maken met de opeenstapeling van stijgende kosten die het heel lastig maakt om clubs op lange termijn financieel houdbaar te houden. Je ziet nu dat clubs interen op hun reserves. En dat is niet eindeloos."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938