Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Na 'schandalig incident' met Klaassen komt KNVB in actie: sneller wedstrijd staken

6 april 2023, 19.25 uur · Aangepast 6 april 2023, 21.26 uur · Door Stephan Brandhorst

De KNVB heeft uitgesproken 'helemaal klaar te zijn' met het wangedrag in de voetbalstadions. De voetbalbond schrijft in een persbericht dat het aangescherpte maatregelen neemt als wedstrijden opnieuw uit de hand lopen. "Het veld is heilig", aldus de bond, die aangeeft om in de toekomst sneller wedstrijden te staken bij misdragingen.

Bij de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax raakte Davy Klaassen gewond aan zijn hoofd. De middenvelder van Ajax werd geraakt door een aansteker, die vanuit het publiek werd gegooid. "Een schandalig incident", schrijft de KNVB. De bond onderneemt actie. "Door deze stappen halen potentiële daders het hopelijk niet langer in hun hoofd om de hoofdrolspelers op het veld te belagen. Daar zijn we helemaal klaar mee."

Quote

"Door deze stappen halen potentiële daders het hopelijk niet langer in hun hoofd om de hoofdrolspelers op het veld te belagen"

KNVB

De afgelopen weken zijn in de voetbalstadions meerdere keren voorwerpen op het veld gegooid. In een statement maakt de KNVB duidelijk dat de scheidsrechter vanaf nu de wedstrijd staakt als dat opnieuw gebeurt. Als de wedstrijd hervat wordt en het er worden opnieuw voorwerpen op het veld gegooid, dan wordt de wedstrijd definitief gestaakt. Bij een soortgelijke situatie als de aansteker op het hoofd van Klaassen, wordt de wedstrijd vanaf nu zelfs definitief gestaakt.

Veldbestormers

Ook komt de bond op tegen veldbetreders. Wanneer een supporter op het veld komt, dan gaan de teams de kleedkamer in. Als zij de wedstrijd hervatten en er komt opnieuw een supporter het veld op, dan wordt de wedstrijd definitief gestaakt. Wanneer een supporter op het veld komt en een speler of scheidsrechter aanvalt, wordt de wedstrijd meteen gestaakt.

Quote

"Het uitgangspunt blijft dat het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig moet zijn voor alle echte supporters"

KNVB

"De veiligheid in en rond een stadion is topprioriteit en dat doen we samen met clubs, supporters, gemeentes, OM, politie en kabinet. Het uitgangspunt blijft dat het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig moet zijn voor alle echte supporters", stelt de KNVB.