Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrienden die met schilderij langs Rijksmuseum lopen staande gehouden op verdenking diefstal

7 april 2023, 20.20 uur · Aangepast 7 april 2023, 21.02 uur · Door AT5

In hun eigen huis in De Pijp paste het schilderij niet, waarmee de huisgenoten Joost en Riemer vanmiddag over straat liepen. Vrienden van hen die vlakbij het Vondelpark wonen hadden wel plek voor het kunstwerk en dus brachten Joost en Riemer het daar te voet heen. Over het Museumplein, langs het Rijksmuseum, was de snelste route. En dat hebben ze geweten. Ze werden namelijk staande gehouden door drie agenten die vermoedden met twee kunstdieven te maken te hebben. 

Het moment waarop de politie de twee staande houdt

"We hadden dat ding al een tijdje in huis in de Dusartstraat", vertelt Joost aan AT5. "Maar hij was eigenlijk veel te groot voor ons huis. Vrienden van ons die sinds kort antikraak wonen in de Roemer Visscherstraat hebben er veel meer ruimte voor en wilden het wel hebben. Vanmiddag bracht ik het schilderij daarom samen met m'n huisgenoot Riemer naar hen toe."

Politiebusje

De twee gingen er van tevoren al wel van uit dat ze veel bekijks zouden hebben. "Een lijstenmaker bij ons op de hoek zei er al iets over, later grapten ook nog wat andere mensen op straat erover. Ze vroegen of we ermee naar het Rijksmuseum gingen. Toen we langs het Rijksmuseum liepen zagen we daar een politiebusje, maar we hielden er geen seconde rekening mee dat dat busje daar voor ons was. Op het Museumplein werden we ook helemaal niet aangesproken door de politie."

Riemer rust even uit op het Museumplein
Quote

"Ik snap eigenlijk ook wel weer dat ze ons staande hielden. Je zult maar die ene agent zijn die twee kunstdieven laat lopen"

Joost, is geen kunstdief

Toen de twee aankwamen bij het Vondelpark zagen ze het busje weer. "Er was nog steeds geen enkele aanleiding om te denken dat dat busje daar voor ons was. Maar toen stapten er drie agenten uit en die kwamen op ons af. Ze vertelden ons dat ze ons met het schilderij hadden zien lopen in de buurt van het Museumplein en ze vroegen wat ons verhaal was", vertelt Joost lachend.

ID-kaart

"We vonden het zelf hilarisch. Een van de agenten kon een kleine lach ook niet onderdrukken. Toch had ik ook wel het gevoel dat ze het een beetje gênant vonden. Maar ik snap eigenlijk ook wel weer dat ze ons staande hielden. Je zult maar die ene agent zijn die twee kunstdieven laat lopen."

Al snel werd duidelijk dat het niet om een gestolen schilderij ging. Joost en Riemer moesten wel nog even hun ID-kaart laten zien, maar daarna kunnen ze hun weg vervolgen.

Het schilderij hangt inmiddels:

Joost en het schilderij