Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wat gebeurt er met alle fietsen bij het fietsdepot? "Het is de circle of bikes"

13 april 2023, 07.00 uur · Aangepast 14 april 2023, 08.11 uur · Door Lotte Rigter

Elke dag worden er honderden fietsen geleverd bij het Fietsdepot in Westpoort. Slechts de helft daarvan wordt ook weer opgehaald door de eigenaar en het terrein loopt langzamerhand vol. Wat doen ze met alle overgebleven fietsen? "Laatst nog duizend fietsen gedoneerd aan hulpverleners in Oekraïne."

AT5

Zo'n vijf keer per dag komt een wagen van de handhaving een lading fietsen deponeren. Het loopt als een geoliede machine: de fietsen worden geregistreerd, gecheckt op diefstal, gefotografeerd en geüpload op de site zodat ze online opgezocht kunnen worden door de eigenaar.  

Jaarlijks ontvangt het fietsdepot, gelegen in Westpoort, rond de 65.000 fietsen. Verreweg de meeste daarvan (30.000) zijn de zogenoemde 'harde fietsen' die bijvoorbeeld verkeerd zijn geparkeerd. "Het raakt ontzettend vol", zegt locatiemanager Martin Klepper. "We lopen eigenlijk ook vast. Dus ik heb ook een oproep: kom alsjeblieft je fiets ophalen."

'Welkom in de Swap-hal'

Maar dat ophalen gebeurt vaak niet. Iets meer dan de helft van de fietsen blijft op het depot staan. "Een ontwikkeling die we zien is dat er enorm veel Swapfietsen zijn, we hebben er een specifieke loods voor gemaakt. Maar we hebben een deal met het bedrijf dat we ze inlichten en of de gebruiker of het bedrijf zelf ze ophaalt", legt Klepper uit. Ook dure elektrische fietsen zijn in groten getale aanwezig in het depot, en worden vaak niet opgehaald.

Veel van die overgebleven fietsen worden via een opkoper doorverkocht aan fietshandelaren. Maar het depot heeft ook veel samenwerkingen met sociale initiatieven en projecten. Klepper: "We werken al enkele jaren samen met Pantar, een sociaal ontwikkelingsbedrijf van de gemeente waar mensen werken met afstand van de arbeidsmarkt. Die nemen fietsen van ons af die daar in de werkplaats aan de Strekkerweg worden opgeknapt zodat mensen het vak van fietsreparateur leren."

En die opgeknapte fietsen worden dan weer verkocht aan onder andere Rataplan en studentenunie ASVA. Amsterdammers die het niet zo breed hebben kunnen ook in aanmerking komen om daar voor weinig geld een fiets te kopen. In het fietsdepot zelf werken mensen met een beperking onder begeleiding. 

Doneren

Daarnaast worden er duizenden fietsen per jaar gedoneerd. Recent heeft de gemeente nog duizend fietsen gegeven aan hulpverleners in Oekraïne, die onder andere medicijnen brengen op de fiets. Ook gaan er honderden fietsen aan opvanglocaties in Amsterdam en hebben enkele scholen fietsen in goede staat ontvangen om aan leerlingen te geven. 

Middelbare school Vonk in Noord kreeg gisteren bezoek van wethouder Van der Horst, die vijftig fietsen uit het fietsdepot kwam doneren. "Omdat ze hier nu soms geen fiets hebben of het niet gewend zijn te fietsen. Als we deze fietsen aanbieden, kunnen ze het uitproberen en bijvoorbeeld naar de bibliotheek fietsen", aldus de wethouder. "We hopen natuurlijk dat we daarmee het fietsen stimuleren onder leerlingen. Als dat werkt, kunnen we vanuit het fietsdepot meer dingen gaan uitdelen."

De wethouder wil dat de gemeente meer de controle neemt over waar de fietsen uit het depot naartoe gaan. "Dus niet meer gewoon veilen aan een partij die het weer verkoopt, maar echt kijken hoe we ze meer kunnen inzetten voor onze maatschappelijke doelen. Er zijn echt mensen in de stad die geen fiets kunnen betalen en daarvoor willen we nu een plan maken."

Een fiets kan voor 22,50 euro opgehaald bij de depot in Westpoort. Wie dat te ver vindt, heeft ook de keuze zijn fiets thuis te laten bezorgen voor 35 euro. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938